Глиобластом – една от най-агресивните форми на рак. Ефективно лечение на този тумор на мозъка не съществува, а продължителността на живота след поставяне на диагнозата е около 15 месеца.

Шансовете за оцеляване се повишават с новата ваксина

Американски изследователи разработиха ваксина срещу глиобластом, чиито клинични изпитвания вече започнаха. Препаратът IGV-001 е поставен на 33 с опасния мозъчен тумор. А още 35 души съставлявали контролна група, които били на стандартна терапия.

Болните били наблюдавани средно около 13 месеца.

За създаването на препарат се използват собствени туморни клетки, които се вземат за операция при отстраняване на мозъчен тумор. Впоследствие клетките се подлагат на редица модификации, след което те се оказват способни да активират имунната система на болния, която да започне борба с тумора. Самата ваксина се поставя в областта на корема.

Авторите на изследването твърдят, че поставянето на ваксината спомогнало за увеличаването на продължителността на живота на болните и било постигнато забавяне на прогресирането на болестта.

Средната продължителност на живота на тези, които били на стандартно терапия, била 14,6 месеца. При поставяне на максимална доза от новото лекарство, прилагано като ваксина, средно преживели около 21,6 месеца след тежката диагноза.

Изследователите са готови да пристъпят към следващ етап на клинични изпитвания и се надяват, че въвеждането на ваксината в клиничната практика ще спомогне за спасение на много болни от тези смъртоносен тумор.

Истинско вълшебство – как изчезва тумор от мозъка

Дори и диагнозата да е безнадеждна, понякога се случват чудеса, макар и да не става въпрос за опасен глиобластом.

През юни 2018 г. на Росли Дос била поставена тежка диагноза – рядък тумор на главния мозък – дифузен глиом на Вариолиевия мост, който се отличава с висока степен на злокачественост.

Вароливият мост е част от ствола на главния мозък, в който се намират многобройни центрове, отговарящи за важни функции – контрол на артериалното налягане, дишане и други.

Появата на тумори, засягащи тази област на мозъка, се съпровожда със загуба на зрение, трудности при преглъщане и дихателни нарушения.

Прогнозата не е благоприятна – туморът се среща рядко и почти винаги води до летален изход. Надеждите са били само за чудо и то се случило, туморът изчезнал, не се виждал на поредното контролно ЯМР. Този факт бил потвърден и с други проведени изследвания.