Разпространението на папиломавирусна инфекция на устната кухина и на гърлото сред мъжете, неваксинирани срещу нея, в САЩ се понижи до 37%.

Колективен имунитет пази неваксинирани мъже от рак на гърлото

Учените смятат, че това се е случило, благодарение на появата на колективен имунитет, вследствие на масово извършвана ваксинация срещу човешкия папилома вирус.

Съществуват повече от 100 различни типа ЧПВ. Съществуващите ваксини предпазват само от най-опасните от тях.

Ваксинацията срещу опасните щамове ЧПВ в САЩ започна да се препоръчва официално от 2006 г. за жени и от 2011 г. за мъже.

Голяма част от типовете на ЧПВ, предизвикващи рак на маточната шийка, също могат да станат причина и за тумори на устната кухина и на гърлото. Малко обаче са изследванията, които анализират как ваксинацията срещу ЧПВ се отразява на риска от развитие на онкологични заболявания в устната кухина и на гърлото.

От Националния онкоинститут на САЩ направили проучване как се разпространява ЧПВ-инфекцията в годините след въвеждане на ваксинация против ЧПВ.

Обект на изследването са данни от 14000 възрастни за периода от 2009 до 2016 г. През това време обхвата на ваксинацията се увеличава от нула до 5,8% сред мъжете и от 7,3% до 15,1% сред жените.

Паралелно с това разпространението на типовете ЧПВ, срещу които действат ваксините, сред неваксинираните възрастни пада от 2,7% до 1,6%, тоест понижава се с 37%.

Според учените, на неваксинираните мъже ги предпазва колективния имунитет, който най-вероятно започва да се повишава с увеличаване на обхвата на ваксинацията на жени в САЩ.

Сред жените, обхванати от изследването, учените не успяват да открият подобна закономерност.

Сериозна опасност за общественото здраве

Ракът на гърлото е много сериозен проблем за общественото здраве, тъй като може да инвалидизира, дори и млади хора. И затова ваксината срещу ЧПВ вируса понякога бива наричана ваксина срещу рак.

Човешкия папилома вирус може да предизвика не само рак на маточната шийка, но и на гърлото, за който вече споменахме, на половия член, на главата и на шията.

И единствената надежда на онколози за спиране на разпространението на тези онкологични заболявания е ваксинацията.