Още от училище ние знаем, че нито един витамин, освен витамин D, не може да бъде синтезиран в организма на човека. Поради това грижата за ежедневното постъпване на витамини в достатъчно количество в организма е приоритетна задача за всеки, който смята своето здраве за важно.

Често ни се налага да слушаме, че вероятната причина за едно или друго заболяване е авитаминозата – к тези патологии се отнасят лошото състояние на кожата и косата, кариесите, имунният дефицит, проблемите със зрението, лошото настроение и дори депресията.

Особено актуален е проблемът с авитаминозата през междинните сезони и особено през пролетта, когато организмът още не се е справил с шока от зимата.

На какви хранителни продукти следва да обърнем внимание?

За да избегнете негативните последствия от недостига на витамини е препоръчително да включите колкото е възможно повече от изброените по-долу продукти, тъй като те в една или друга степен се явяват рекордьори по съдържание на различни витамини и на други полезни за организма вещества.

1. Спанак

Това е най-популярният зеленчук в развитите държави – източник на 14 витамина, калий, калций, магнезий, на имуностимулиращите антиоксиданти лутеин и зеаксантин, изключително полезни за очите.

Спанакът е много подходящ и за хора, които се стремят да се избавят от излишните килограми. Този зеленчук активизира обмяната на веществата и подпомага усвояването на белтъчините.

Също така неотдавнашни изследвания показаха, че сред плодовете и зеленчуците, притежаващи противоракови свойства, спанакът е един от най-ефективните.

2. Черен дроб

Много често лекарите препоръчват на своите пациенти да включат ястия от черен дроб в своето меню. И този съвет е абсолютно основателен – черният дроб е превъзходен източник на пълноценни белтъчини, желязо, мед, калций, фосфор и цинк.

Особено богат е черният дроб на витамин А, който е незаменим за нормалната функция на мозъка, бъбреците и въздейства благотворно върху състоянието на кожата и косата. Черният дроб е полезен и за сърдечно-съдовата система, тъй като способства за понижаване нивата на холестерола и за повишаване на хемоглобина.

Съвет – за да не бъдат ястията с черен дроб горчиви, полезно ще бъде накисвате субпродуктът в мляко и да не прекалявате с печенето му, тъй като ще стане прекалено сух и жилав.

3. Цвекло

Изключително ценен източник на фолиева киселина, магнезий и витамин С, способни да предотвратят развитието на злокачествени образувания. Този зеленчук поради съдържанието на аскорбинова киселина укрепва и защитните сили на организма.

Още един полезен ефект от редовната употреба на цвекло може да стане регулирането на кръвното налягане, подобряване на функциите на мозъка и увеличаване на сексуалното желание.

4. Тиква

Златистият цвят на тиквата е признак на високо съдържание на бета каротин, който в черния дроб се превръща във витамин А. Така 1 чаша нарязана тиква съдържа 400% от препоръчителната дневна доза витамина А.

5. Орехи

Интересен е фактът, че в древен Вавилон жреците са забранявали на простолюдието да яде орехи, за да не станат бедните хора прекалено умни.

Съвременните изследвания само потвърждават полезното въздействие на тези ядки върху мозъка – смята се, че те способстват за подобряване на паметта, благодарение на високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, витамини от група В и Е.

Между впрочем тези мастни киселини спомагат за понижаване на нивата на холостерола и неутрализират вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.