Бременност и кърмене са специфичен период в живота на жената. Това е не само вълнуващо очакване от появата на детето на бял свят и трогателни минути от кърменето, но и повишен риск от инфекциозни заболявания.

Естествената имуносупресия при бременност се характеризира с повишаване на чувствителността на организма към вируси и бактерии.

Когато жената се разболее при бременност, това не може да не се отрази и на детето. Кърмачето също страда, ако най-близкият му човек, майката, се чувства зле.

За да бъдат защитени максимално и майката, и детето преди раждането и в първите месеци, на помощ идва ваксинацията.

Кога и какви ваксини може и е необходимо да се направят

Имунитет и ваксини

Имунитет е способност на организма да разпознава опасни микроби и вируси, да прилага по отношение на тях определени средства за защита и да ги унищожава.

Имунната система неутрализира патогените и чуждите тела с помощта на антитела.

Антителата към конкретна инфекция се образуват след непосредствен контакт с нея – ако човек е преболедувал или е ваксиниран. Те осигуряват защита при следваща среща и не допускат разболяване.

Например, от морбили не се боледува два пъти, а ваксината против рубеола помага за сформиране на дълготраен активен имунитет.

Има ситуации, когато в организма се въвеждат вече готови антитела. Така се формира пасивен имунитет, срокът на действие на който е ограничен до времето на живота на инжектираните антитела.

Например, спешна профилактика на тетанус.

Защита на детето от инфекциите през първите му 6 месеца – това също е пасивен имунитет, който осигурява получените от майката още вътреутробно антитела.

Майката предава на детето антитела срещу всички болести, срещу които е ваксинирана или е прекарала.

Ваксинацията в етап на планиране на бременност осигурява неговата собствена защита от опасни инфекции, предотвратява възможните страдания на плода и позволява предаване на антитела на детето.

В някои случаи ваксинацията се провежда по време на бременност и след раждане.

В зависимост от типа ваксина, се определят сроковете на ваксинация при подготовка за бременност:

  • Живи ваксини, съдържащи отслабен микроб или вирус – полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, препоръчва се 3 месеца преди планираната бременност. Достатъчно продължителна почивка е необходима, защото отслабеният, но все пак живият провокатор инфекция може да навреди на плода.
  • Инактивираните ваксини, съдържащ убит цял микроб, вирусът или части от тях – коклюш, грип, менингит, се препоръчва не по-късно от 1 месец преди зачатие. За този срок се образуват защитни антитела;
  • Анатоксини – препарати, съдържащи инактивиран токсин микроорганизма – дифтерия, тетанус, препоръчва се 1 месец преди планираната бременност;
  • Курсът ваксинация с препарати, получени чрез генно инженерство – хепатит В, препоръчва се да се направи до 1 месец преди планираната бременност.

Ваксинация преди бременност

Какви ваксини трябва да успеят да се направят преди зачеването?

Морбили, рубеола и варицела

При планиране на бременност, първо трябва да се замислим за ваксинацията срещу традиционно „детски” инфекции – морбили, рубеола и варицела. Представляват значима опасност както за бъдещата майка, така и за детето.

От детски инфекции можем да се разболеем във всяка възраст. Вирусите лесно се разпространяват по въздуха с миниатюрни капчици слюнка на заразен човек.

Възприемчивостта към тях е изключително висока, още повече в периода на бременността преди 16 седмици, то голяма е вероятността от спонтанен аборт, смърт на плода или вродени пороци в развитието – синдром на вродена рубеола.

У нас ваксинацията против морбили, паротит и рубеола е задължителна за деца, като последната доза се поставя на 12 г. Против варицела ваксина се поставя по желание.

Понякога се случва информацията за поставената ваксина да е загубена, а родителите да не помнят или да не знаят дали тяхната дъщеря е боледувала от детски инфекции.

Затова при първото посещение на лекар, когато се планира бременност специалистът задължително уточнява информация за ваксините и насочва за изследване, за да се определят антитела в кръвта.

Дифтерия и тетанус

Инфекциите, за които днес се знае, но за щастие, рядко виждат. Всичко това е благодарение на ваксинацията.

Двете инфекции са опасни, поради токсините, които образуват бактериите при попадане в човешкия организъм.

Така, при дифтерия значителни изменения протичат в гърлото, но се засяга целия организъм. При липса на съответната анатоксична терапия в половината от случаите заболяването води до смърт.

В 33% от случаите при прекаралите инфекцията бременни жени инфекцията води до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Ваксината против тетанус предпазва и майката, и детето от смъртоносното заболяване – тетанус при новороденото и на майката.

Опасната бактерия може да попадне в пъпната рана на новороденото, например, при раждане извън болница.

В такава ситуация през родилните пътища може да се зарази и жената.

Според Календара за задължителните имунизации, комбинирана ваксина се бие веднъж на всеки 10 години, като първата е на 25 г. Преди това се бие в детска възраст.

Грип

Бременността, както знаем, е с продължителност 9 месеца, затова един от триместрите така или иначе засягат есенно-зимния период или зимно-пролетния период, когато се увеличава риска от грип.

Заболяването се отличава от останалите остри вирусни инфекции по тежко протичане и висок риск от развитие на усложнения.

Особено опасен е грипът за жените и техните рождени дни.

Бременните жени влизат в рисковата група от заразяване с грип. Съответно, е необходима ваксинация в етапа на планиране, за 1 месец или пък след забременяването.

Хепатит В

От момента на регистрация за женска консултация преди раждането жената е под медицинско наблюдение – минава безплатно покриваните от бюджета НЗОК процедури и изследвания, както и прегледи.

При изследванията е възможен контакт с кръв, което повишава риска от заразяване с хепатит В.

Стандартната схема на ваксинация против хепатит В включва 3 инжекции, които се поставят на определени интервали.

Първата инжекция – в избрания ден, втората – месец след първата, третата 6 месеца след първата.

Ваксинирането е по-добре да започне 7 месеца преди планираната бременност. Но съществува ускорен вариант, който се провежда, ако времето не стига.

Ваксини при необходимост

Някои ваксини се поставят по епидемични показания, в зависимост от региона, в който е бременната, вида дейност, здравословно състояние.

Ваксинацията против кърлежов енцефалит е показна за деца и възрастни, които живеят на територии, ендемични за това заболяване.

Имунизация при пневмококова инфекция е необходима при наличие на редица хронични заболявания.

Ваксинация по време на бременност

Въпросът за ваксинацията на бременна или инжектирането на готови антитела – имуноглобулини, се решават индивидуално от лекуващия лекар.

Най-често ситуацията възниква, когато неваксинирана или ваксинирана по непълна схема жена попадне в условия, когато е голям рискът от заразяване с опасна инфекция.

Например, директен контакт с боледуващ от грип мъж или разболяло се от варицела по-голямо дете, ухапване на куче, вероятно заразено с бяс.

Ваксинацията против грип е препоръчителна при бременност, но ваксината не се покрива от бюджета на НЗОК.

За инактивираните противогрипни ваксини отбелязват Глобалния консултативен комитет за безопасността на ваксините към СЗО. Няма данни, които биха свидетелствали за опасността на тези препарати за здравето на жените и на плода.

Накратко, това означава, че ваксините против грип са безопасни за майките и за плода.

Многобройни изследвания потвърждават добрата поносимост и на практика пълната липса на странични ефекти на инактивираните ваксини за бременната и за плода.

Инжектирането на противотетанусен анатоксин също е безопасен за бременните, което се потвърждава от резултатите от Глобалната програма на СЗО за ваксинация на жени в детеродна възраст.

Във всички държави по света бременността не е противопоказание за провеждане на постекспозиционна, незабавно след ухапване, ваксинопрофилактика против бяс.

Смята се, че бременността е противопоказание за живи бактериални и вирусни ваксини. Теоретично учените допускат опасност от заразяване на плода с щамовете от ваксината с развитие на заболяването впоследствие.

Съответно, живи ваксини като спешна ваксинопрофилактика по време на бременност се инжектират препарати с имуноглобулин – нормален и специфичен, готови антитела.

Ваксинация при кърмене

Инактивираните и живите вирусни ваксини, поставени на кърмеща майка, не представляват опасност за детето, но те не заменят неговата ваксинация.

Детето трябва да се ваксинира според имунизационния календар.