Според дерматолозите, най-доброто време е сега. През лятото те растат по-бързо и радват със своя блясък и здравина. Но някои неща могат да развалят всичко.

Това са навици, които следваме ден след ден.

Как сами можем да навредим на ноктите

1.Гризане на ноктите

Деца и подрастващи – не са единствените, които страдат от онихофагия – навикът да си гризат ноктите. Много възрастни също правят това.

Освен че това вреди на красотата на ноктите, това може да предизвика по-сериозни последствия за здравето.

С времето този навик води до поява на бразди по ноктите, изтъняване на нокътните пластини. Да не говорим, че мръсотията и бактериите могат да създадат проблеми.

Цветът на ноктите, тяхната форма и здравина могат да разкажат много за здравето на човека. Например, ноктите със светлосин оттенък могат да сигнализират за проблеми с белите дробове.

2.Рязане на кутикулата

Някога на мода е бил маникюрът с обрязана кутикула, днес на мода е друга тенденция – премахване само на излишния слой с помощта на ремувер.

Своите навици обаче не всички – някои хора продължават да използват остри инструменти.

Това прави кутикулата на ноктите суха и възпалена, уязвими пред инфекции. Последните изследвания на учените предполагат, че обрязването на кутикулата с времето предизвиква образуване на вълни на ноктите.

Кутикулата играе важна роля в поддържането на здравето на ноктите. Тя предпазва корена на нокътя от попадане на инфекции.

3.Стържене на олющения лак

Много жени стържат лака на ноктите веднага щом започне да се лющи. И това вместо да бъде премахнат с помощта на специална течност.

В крайна сметка този навик води до увреждане на горния слой на нокътя, поради което ноктите се начупват впоследствие.

Ноктите на ръцете не растат с еднаква скорост. Най-бързо расте нокътят расте на средния пръст, а по-бавно – на палеца.

4.Носене на гел лак по-дълго от 3 седмици

Гел лакът може да изглежда красиво и да се носи дълго, но пренебрегването на смяната на покритието вреди на ноктите.

Всеки допълнителен ден след 20-тия от нанасянето способства за по-силно свързване с пластината, и затова свалянето му може да е много трудно.

Тревожни данни показват и последните изследвания. Оказва се, че носенето на покритие повече от 2-3 седмици се отделят опасни вещества, които могат да доведат до възникване на алергичен дерматит и на бронхиална астма.

Премахването на това покритие, тоест престояло повече от 20 дни, отслабва ноктите, способства за тяхното увреждане, особено ако маникюристът го изпилва.

Течността на основата на ацетон, която се прилага за свалянето на покритие, служи за допълнителен източник на проблеми, тъй като суши ноктите и способства за тяхното изтъняване.

При сваляне на покритието, което е престояло по-дълго, отколкото трябва, са необходими не 15 минути въздействие, както допуска технологията, а 20-30 и дори повече.

По време на стрес растежът на ноктите се забавя, те дори спират да растат напълно. Но веднага щом ситуацията се подобри, те възстановяват растежа си, но е възможно по тяхната повърхност да се появят напречни линии.

5.Контакт с миещи средства

Използването на миещи и почистващи средства без използване на ръкавици е голяма грешка. Във вода ноктите се разширяват, което води до излющване на лака и отслабване на ноктите.

Ако през това време използвате миещи и почистващи препарати, ноктите стават беззащитни пред агресивните компоненти в техния състав.

Освен това водят и до сухота, а чифт домакински ръкавици са всичко, което ни е необходимо, за да забравим за тези проблеми.

Около 10% от всички дерматологични заболявания, известни на науката, са свързани с ноктите.

6.Не оставяте време за възстановяване

Когато свалите гел лака, който сте носили твърде дълго, е възможно да видите бели петна по ноктите. Това показва, че пластините са увредени и имат нужда от време, за да се възстановят.

Много експерти съветват да се прави почивка от 105 дни след всеки 6 месеца носене на лаково покритие. За това време напълно израстват новите нокътни пластини, което отново дава поле за експерименти.

Ноктите на мъжете растат по-бързо от на жените, но при бременност, това се променя, и при нежния пол растежът се ускорява.

7.Твърде често полиране на ноктите

За по-гладките и равни нокти с красиво гланцово преливане много жени прибягват до помощта на специални полиращи пили. Но голяма грешка е да се използват по-често от веднъж на 2 седмици.

Ако често се използва едроабразивен се сваля горният слой на нокътя, поради което пластините стават крехки и чупливи.

Това бързо води до тяхното увреждане и се изисква допълнително възстановяване. За полиране на ноктите е необходимо използване на инструменти само с меко покритие – те придават блясък на ноктите – те придават блясък на ноктите без неприятни последствия.

Ноктите на ръцете растат с по 3,5 мм на месец, а на краката с по 1,5 мм.

8.Игнорирането на защитата на ноктите

Живата част на нокътя – това е матриксът, който се намира в основата на нокътното ложе. Нейното здраве, а това означава и правилното формиране на ноктите зависи от състоянието на кожата на ръцете.

Ръцете ни стареят по-бързо, защото сме склонни да пренебрегваме грижата за тях. По тях рано се появяват бръчки, гънки и пигментни петна.

Много е важно е не само своевременно да ги овлажняваме, но и да ги защитаваме от ултравиолетовите лъчи.

Скорошно изследване показва, че 10-минутното сушене на ноктите под лампа, която отделя УВ-лъчи, при повторно изпълнение на процедурата увеличава риска от рак на кожата.

Затова и използването на крем със SPF е необходимо не само навън, но и в помещения, ако ви правят маникюр.

Под нокътното ложе са разположени миниатюрни кръвоносни съдове – капиляри. Кръвта, която се движи по тях, подпомага растежа на ноктите и придава естествен розов оттенък.

9.Строги диети

Ако очите – това е огледало на душата, то ноктите могат да разкажат много за здравето на организма. Яденето на бедна на полезни вещества храна, както и на вредна такава, може да способства за растеж на тънки и слаби нокътни пластини.

За укрепване на здравето на ноктите е необходимо по-често в хранителния режим да се включват полезни храни – пресни плодове, зеленчуци, храни на основата на желатин.

Не трябва да се забравя за правилния питеен режим и при необходимост да се приемат комплекси витамини, които обаче трябва да са изписани от лекар.

Ноктите се състоят от кератин, който е специфична разновидност белтък. Именно кератинът предпазва ноктите от случайните увреждания, прави ги по-силни.

10.Пушене

При пушачите обикновено ноктите са жълти и лесно се чупят. Никотинът се абсорбира в пластините и в кожата, като така предизвиква изменение на цвета. Ноктите също се увреждат и вредните смоли, които се съдържат в дима на цигари.

Токсичните вещества се натрупват в структурата на ноктите и ги разрушават.

11.Използване на ноктите като инструменти

За да изтъркаме котлона, ако по него е полепнала мазнина. Ноктите обаче не са предназначени за това и бързо започват да се рушат.

Също така понякога се използват и за почистване на кухненски съдове при миене, което е още по-вредно за тях, тъй като когато са във вода пластините омекват и стават по-уязвими.

12.Липса на хигиена

Най-често от липсата на хигиена страдат ноктите на краката, ако не се сменят редовно чорапите, то могат да се създават условия за развитие на гъбички. Същото се отнася и за нередовното миене на краката.

И ако гъбичките са между пръстите, то проблемът лесно може да се отстрани, с няколко дневна терапия с антимикотици.

Когато обаче гъбичките обхванат ноктите, то те променят цвета си, пожълтяват, дори почерняват в някои случаи.

В такъв случай е необходима няколко месечна терапия, докато порасне здрав нов нокът – от 6 до 9 месеца.

Решението за ноктите на краката е добра хигиена, за да не се превръщат в развъдник на гъбички.