Ванилията е ароматна подправка, която се използва при печене, при производството на захарни изделия, мариноване на месо, в сосове, бульони и пр.

Много често ванилията е добавка към сладкарски блюда, например при приготвянето на шоколадови кексове, сладкиши и др. Тази подправка се добива от растения, принадлежащи към род Орхидеи.

Разпространени са в екваториалните, тропичните и субтропичните климатични зони и по-точно в Мексико, Централна Америка и на територията на Карибските острови.

Ванилията цъфти със светлозелени цветове, които са с доста голям размер. Цветовете в периода на цъфтежа формират много приятен и сладникав аромат.

Плодовете на ванилията имат продълговата форма и изглеждат като малки кафяви шушулки с голям брой семена вътре.

Ванилията притежава свойството да цъфти само един ден и нейните цветове могат да се опрашват само от няколко вида насекоми и поради тази причина тази подправка е една от най-скъпите в цвета.

Хранителна стойност

Натуралната ванилия е доста калорична. 100 грама ванилови шушулки съдържат приблизително 290 килокалории. Ваниловата захар е още по-калорична, в 100 грама от нея има 398 килокалории.

Но това не трябва да плаши хората, които се опитват да контролират теглото си, тъй като ванилията се използва в много малки количества и затова няма как да окаже влияние на теглото.

Синтетичната ванилия не е така калорична, в 100 грама от нея има общо 88 килокалории. Но въпреки това за предпочитане е употребата на натурална, а не на синтетична ванилия.

Към настоящия момент съставът на ванилията не е напълно проучен. Известно е, че в 100 грама от тази подправка има 1.3 грама белтъчини, 0.1 грама мазнини, 12.5 грама въглехидрати.

Ванилията е източник и на такива макро- и микроелементи като манган, калий, магнезий, калций, цинк, желязо, а в малки количества има и витамини от група В.

В тази сладка подправка е установено наличието на веществото глюкованилин, а също и на смоли, дъбилни вещества, етерични масла, в чийто състав влиза анасонов спирт, анасонов алдехид и анасонова киселина.

Полезни свойства

Плодовете на растението, които са узрели се използват като подправка, а мазната течност, която се намира вътре в тях, има сладък и наситен аромат и се използва за добиването на етерично масло от ванилия.

Ванилията притежава свойството да потиска растежа на раковите клетки.

Полифенолът ванилин може дори да унищожава злокачествените клетки на шийката на матката. Оказва се, че ако анормална клетки се третира с това вещество, тя скоро загива.

Също така били провеждани и други изследвания с полифенола ванилин, но върху животни. На мишки, които имали рак на млечната жлеза, в продължение на дълго време бил даван воден разтвор от този полифенол, след което при лабораторните животни значително намалял броят на раковите клетки.

Приложение на ванилия при сърповидно-клетъчна анемия

Тази подправка показва много добри резултати в борбата със сърповидно-клетъчната анемия. Полифенолът ванилин, който се извлича от ванилията, препятства образуването на сърповидни еритроцити.

Тези клетки могат да станат причина за недостиг на кислород на някои тъкани и за други усложнения.

Освен това ароматът на ванилия притежава свойството да успокоява и отпуска при състояние на свръхвъзбуда, снема чувството за тревога.

Тази подправка неутрализира ефектите от прекомерната консумация на алкохол и дори са описани случаи, при кои предизвиква отвращение към алкохолните напитки.