Популярността на метода за въздействие върху психиката с помощта на визуални образи стремително нараства. Това, което до неотдавна беше наричано магия, достъпна само за тесен кръг посветени, много скоро може да влезе в списъка на стандартните медицински процедури.

Овладяването на метода като начин за самостоятелна корекция на психическото и физическото състояние е напълно възможно. За начало човек е необходимо да отиде на няколко сеанса на опитен психотерапевт.

Важно е той да се научи как да си представя това което желае и да настройва своя мозък и тялото си по правилния начин. След това, може да се занимава с това и у дома, използвайки за това записките от своите сеанси или други материали, предназначени за справяне с проблеми от определен вид.

Каква е тайната на ефективността на тази терапия?

Такъв подход хората използват в детството си, но след това израстват и забравят за това. Децата не знаят за всички подробности за възникването на заболяванията, за методите на тяхното лечение и не са запознати със списъка на подходящите лекарства.

Но децата вярват в чудеса и ще стане така, както те поискат, че добрите герои ще победят лошите грехове в неговото тяло и болестта ще изчезне. Мозъкът абсолютно ясно усеща това и това е за него сигнал, за да ускори образуването на правилните вещества.

Един от най-ярките примери за действие на този метод е споменът за някаква вкусна храна. Например, вие разказвате на някого как сте яли за първи ананас или някакъв друг екзотичен плод. Вие предавате целият спектър от своите усещания на събеседника си и на вас ви се струва, че сте изяли тази вкусотия току що.

Но така ви се струва не само на вас, но и на човека, който ви е слушал, тъй като той също има въображение и си е представил всичко, което сте му описали. Мозъците и на двама ви са се задействали и се е увеличил синтезът и освобождаването на допамин. За мозъка не е важно дали вие сте яли нещо или само сте си го представяли.

Етапи на визуалната психотерапия

1. Въображението – основа на метода. В началото специалистът моли своя пациент да си представи най-ярките и най-позитивните си моменти, картини, образи, усещания. Най-добре би било, ако човек успее веднага да разбере кои от тях са с максимално позитивно действие и отпускащо действие.

2. От цялата информация е необходимо да се сформира образ, който по силата на положителното емоционално въздействие няма да има равен. Именно за това оказва помощ опитният психотерапевт.

3. Когато специалистът въведе пациента в отпуснато състояние, първият с помощта на подбрани образи, следва да коригира отношението на пациента от минус на плюс и допълва общият фон с положителни мисли.

4. В последния етап пациентът вече е в състояние /под ръководството на терапевта/ да замени негатива с положителни емоции и очаквания.

Къде може да се приложи визуалната психотерапия?

Този способ успешно действа и при това вече има официални научни доказателства.

Според резултатите, става въпрос за ефективност не по-малко от 90%.

Най-впечатляващи резултати се отбелязват при пациенти със следните проблеми:

• Наднормено тегло, затлъстяване;
• Стресови състояния и посттравматично стресово разстройство;
• Болезнени усещания, свързани с артрити или прекарани операции;
• Сърдечно-съдови заболявания – аритмия, повишено налягане;