Каква е дефиницията на болестта варикоцеле

Варикоцеле – представлява варикозно разширение на специфичния гроздовиден сплит в областта на тестикуларната вена на скротума. Най-често се установява при профилактични прегледи в кабинета на уролог при абсолютно здрави мъже, или се установява по повод безплодие в двойката.

Измененията в тестисите могат да бъдат установени от самия мъж, ако възникне дискомфорт, отичане на тъканите и болка. По какъв начин подобна патология може да повлияе на мъжкото здраве?

Влияние на патологията върху здравето

Субклинично варикоцеле, което се открива при ултразвук, не се смята за клинично значимо, тъй като рядко предизвиква увреждане на тестисите или дискомфорт, не влияе на мъжкото здраве. В повечето случаи именно ултразвуково сканиране може да установи или да потвърди варикоцеле, ако физикалния преглед е затруднен, поради анатомични особености на мъжа.

Специалистът провежда пълен физически преглед с опипване на скротума. Дори опитни уролози често не са убедени в диагнозата. При съмнения или е необходимо да се оцени влиянието на патологията върху мъжкото здраве, да се направи ултразвуково изследване, да се изключат други патологии на скротума.

Възможни оплаквания – дискомфорт, болка, интимни проблеми

При повечето мъже варикоцелето не предизвиква значителен дискомфорт или болка. Само при малка част може да възникне умерена или силна болка в тестиса в резултат на прогресиране на заболяването. Болните обикновено съобщават за дърпащо усещане в скротума, свързано с продължително стоене или физическа активност. Дискомфортът обикновено се облекчава в легнало положение по гръб с повдигнати крака.

Варикоцелето може да предизвика и по-силна болка, ако във вената се развие тромбофлебит – съсирване на кръвта и възпаление.

Прегледите при болка в тестисите трябва да включват и ултразвук за изключване на други патологии. Прави се изследване на урина и намазка от уретрата за изключване на инфекция. Ако причина за болката е варикоцеле, лекарят може да предложи оперативно лечение, но няма гаранция, че операцията напълно ще отстрани болката в тестиса – орхалгия. Причината за това състояние може да бъде увреждане на семенната връв. Тогава паралелно с отстраняване на варикоцелето се провежда микрохирургия за денервация на семенната връв.

Варианти за хирургично лечение на варикоцеле

В своята практика зъболекарите извършват 3 типа операции, в зависимост от тежестта на патологията, възраст и съпътстващи заболявания.

Емболизацията на варикоцеле се провежда с използване на катетър, който се въвежда чрез вената в областта на слабините до зоната на засегнатия съд. По него се въвежда склерозиращ препарат, който се използва за блокиране за вената на скротума. Дългосрочните показатели леко се влошават в сравнение с открития хирургичен метод, и лечението може да отнеме повече от една процедура.

Въпреки това при намеса няма разрези, затова лекарите често разглеждат този подход за тийнейджъри. Освен това понякога се използва и за мъже с проведено в миналото неудачно хирургично лечение и при особености на структурата на тялото, които увеличават риска от операцията.

При лапароскопско привързване камера и малки инструменти се въвеждат в коремната кухина, и вената, хранеща варикоцелето се прекъсва. Тази процедура също има по-ниски дългосрочни показатели за успех. Освен това макар и усложненията да са редки, ако се случат, последствията могат да бъдат сериозни. Възможно е да се стигне до необратимо безплодие. При този метод също е висок риск от развитие на хидроцеле – акумулиране на течност около тестиса.