Какво означава сърбежът на дланите

Ако ви сърби дясната длан – това е на среща, ако е лявата – това е на пари. Така твърдят поверията. Да вярваме или не – това преценява всеки сам за себе си. Но лекарите казват, че причината за сърбеж често е свързана с кожни заболявания, но може да бъде и симптом на алергия. Какви са основните причини за сърбеж в дланите, лечение и мерки за профилактика?

Основни причини за сърбеж на дланите

Досадният и дразнещ сърбеж винаги създава множество неудобства. Особено дразни сърбеж на ръцете и на дланите, тъй като това може да попречи на ежедневието.

Причините за появата на сърбежа, някои от тях са напълно безобидни и лесни за обяснение. В други случаи това състояние сигнализира за сериозни заболявания, изискващи своевременно и сложно лечение.

Какви заболявания трябва да се изключи

Съществува цяла съвкупност от заболявания, общото на които е появата на сърбеж. За изненада на много, причината за сърбеж не е задължително да са кожни заболявания, това могат да бъдат сериозни патологии на вътрешните органи и системи.

Екзема

Все пак, първото, което изключва лекарят, това са кожни заболявания, към които може да се отнесе и екземата. Според различни данни, от тази болест страдат от 10 до 15% от хората.

Екзема на кожата на дланите не е заразна патология. Основни симптоми са сърбеж, сухота, зачервяване, лющене на кожата и напукване. В клиничната практика се разграничават дисхидротична екзема, когато се появяват малки сърбящи мехурчета на ръцете, понякога и на ръцете.

Някои автори отбелязват, че екземата на ръцете може да се смята за професионално заболяване. Най-големият брой заболели се регистрират сред:

  • Служителите в общественото хранене;
  • Почистващите компании;
  • Фризьори и маникюристи;
  • Служители в обществени перални;
  • Лекари и среден медицински персонал;

Обясняването на рисковете е възможно с постоянен и продължителен контакт с различни химикали и понякога с агресивни вещества.

Болестта е наследствена, и хората, в чиито семейства има случаи на екземи, се намират в рисковите групи.

Диабет

Високо ниво на кръвна захар е причина за сухота на кожата, а също и на сърбеж. Измененията на кожата при диабет се отличават с голямо разнообразие. Също е необходимо да се отчита и фактът, че при диабет се наблюдава бавно заздравяване на рани и драскотини, което може да стане причина за сърбеж.

Изследване, проведено през 2010 г., показва, че сърбежът е често срещан симптом на диабет. Около 12% от участниците съобщават за сърбеж на кожата. Появата на този симптом може да се обясни с няколко причини:

Диабетна ретинопатия

Това е увреждане на нервните окончания в крайниците, което става причина за многобройни усложнения. Но в ранните стадии на това разрушение организмът отделя медиатори на възпаление – цитокини, именно те предизвикват и сърбеж.

Втората причина са бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Билиарна цироза

Това е автоимунно заболяване, протичащо бавно и прогресиращо. Възможно е да предизвика кожен сърбеж, а също и поява на петна на тяхната повърхност. Освен това за билиарна цироза са характерни следните симптоми:

  • Упорито гадене;
  • Болки в ставите и костите;
  • Храносмилателни разстройства;
  • Изменения на цвета на урината;
  • Симптоми на жълтеница;

Парестезия

Синдром на карпалния канал – също една от причините за сърбеж на дланите. Патологичният натиск върху срединния нерв е причина за парестезия, което се проявява с изтръпване, мравучкане, болка.