Тези от нас, които вече са боледували варицела, са с по-нисък риск от развитие на тумори в мозъка.

Група учени от Медицинския колеж Байлър установили, че хората, прекарали едрата шарка, по-рядко се сблъскват с рак на мозъка.

Изследователите, начело с директора на Онкологичния център към Колежа Мелиса Бонди проучили данните на повече от 8000 души – те анализирали, взаимовръзката между заболеваемостта от едра шарка и вероятността от възникване на мозъчни тумори.

Оказало се, че рискът от възникване на глиом при тези, които вече са боледували от варицела, е 21% по-нисък. Най-рядко хората, прекарали това заболяване типично за детската възраст, развивали нискодиференцирани глиоми.

Изследователите отбелязват, че по-рано подобни резултати са били получавани, но в не толкова мащабни изследвания, каквото е настоящото – новият анализ само ги потвърждава.

Връзката между варицелата и намаляването на вероятността от образуване на тумори на мозъка не е случайна, но механизмът на нейното възникване все още предстои да се изучи.

Освен това учените планират да установят, ще помогне ли ваксината срещу варицела за предпазване от рак на мозъка.

В тази връзка следва да отбележим, че по-рано учени от Университета на Нов Южен Уелс се превърнаха в откриватели на друга подобна взаимовръзка – те открили противотуморен ефект у ваксините срещу човешки папиломен вирус.

Има известни предположения, че вирусът е възможно да играе роля в патогенезата на рак на гърдата.

Ваксината срещу човешкия папиломен вирус помага за понижаване на риска от развитие на рак на млечната жлеза.

Известни са повече от 100 негови типа, а патогенно въздействие на някои от тях се асоциират с на рак на шийката на матката.
Учените предполагат, че ЧПВ може да играе роля и във възникването на рак на млечната жлеза.

За да потвърдят хипотезата си, авторите анализирали данните от хистологичните изследвания на почти 4000 проби от тъкан на млечните жлези.

Авторите подбрали биопсии от жени, при които се развил рак на млечната жлеза, въпреки че резултатите от хистологичното изследване указвали нисък риск от развитие на тумори на гърдите.

Авторите открили ЧПВ в 855 проби от тъкани на млечната жлеза, като някои от тях се отнасяли към щамовете на вируса, свързвани със завишен риск.

Засега обаче на учените не им е известно как вирусът попада в тъканта на млечната жлеза.

Джон Лаусън отбелязва, че най-често били срещани ЧПВ 18-ти и 16-ти щам. Той също подчертава, че Гардасил, ваксината срещу ЧПВ, ефективно предотвратява инфектирането с тези типове, а също и типове 6 и 11.

Изследователите смятат, че получените от тях данни дават основание да се предполага, че ваксината осигурява защита не само от злокачествени процеси на маточната шийка, но и способства за ограничаване на риска от възникване онкология на млечната жлеза.

Американски изследователи напомнят, че ЧПВ може да попадне в организма по време на орален секс, като в този случай се повишава риска от рак на гърлото.

Като заключение следва да се посочи, че вирусите, които обитават нашия организъм не представляват единствено заплаха за нашето здраве, но и може би го предпазват от редица опасни заболявания.

Наскоро между впрочем стана известно, че в човешката ДНК са открити частици от вируси, следователно няма да е пресилено да се каже, че ние сме изградени частично от тях.