Това е заболяване, с което се сблъскват много бъдещи майки. Нека разгледаме основните причина за развитието му, методите за диагностика, а също и способите за диагностика и предотвратяване.

Причини за синузит по време на бременност

Най-често възпалението на носните кухини възниква поради вирусни или бактериални инфекции.

Патогенните микроорганизми попадат в кухините на синусите от устната кухина при наличие на стоматологични заболявания, от носната кухина при хрема, а също и при инфекция на сливиците,тоест аденоидит или тонзилит.

За развитието на заболяването способстват полипи в носа, вродени аномалии на лицевия нерв, изкривяване на носната преграда.

Причините за синузит по време на бременност са свързани с отслабване на имунната система. Това създава предпоставки за възпалителни процеси.

Попадайки на лигавицата на лигавицата на носа и на синусите инфекциозните микроорганизми предизвикват подуването ѝ и увеличаване на образуването на слуз.

Тъй като отокът на съдържимото в кухините е нарушен, се създават всички условия за размножаване на бактерии и за развитие на гнойно възпаление.

Патогенеза

Заболяването може да придобие остър характер, ако протича едновременно с други възпалителни процеси в организма.

Появява се в резултат на въздействието на инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, патологии на носоглътката и на устната кухина.

Ако симптомите на заболяването бъдат оставени без лекарско наблюдение, след няколко седмици патологията придобива хронична форма, лечението на която е изключително сложно и продължително.

За синузита е характерно натрупването на гной и на секрети.

Симптоми на синузит по време на бременност

Организмът на бъдещата майка не притежава големи възможности за защита, поради тази причина и най-малката инфекция може да предизвика сериозен възпалителен процес.

Симптомите на синузита при бременност зависят от причината за неговото развитие. Заболяването може да се заподозре при дълго протичане на респираторни инфекции и липса на необходимото лечение.

• Възпалението на синусните кухини предизвиква влошаване на общото състояние. Появява се главоболие, бъдещата майка се уморява необичайно бързо, поради запушения нос, апетитът ѝ отслабва, понижава се обонянието ѝ.
• При изпълване на носните кухини с гной или слуз налягането в тях нараства. Това се проявява като дърпащи болки под очите в областта на бузите, лека подпухналост на солните клепачи и на бузата от засегнатата страна.
• Неприятните усещания се усилват при наклоняване на главата напред. Ако е запазена проходимостта в ноздрите се отделя жълто-зелена гъста слуз. При почукване под очите, тоест в областта на проекцията на синусите, възникват болезнени усещания.

В по-късните стадии синузитът се съпровожда с отделяне на слуз и гной, силна кашлица, покачване на температурата и втрисане. Възможно е развитието на конюнктивит и болки при резки движения на главата.

Опасен ли е синузитът по време на бременност?

При първи признаци на каквито и да респираторни заболявания бъдещите майки задължително трябва да търсят лекарска помощ.

Много бременни се питат дали синузитът е опасен за тях – отговорът на този въпрос е положителен, тъй като за болестта е характерно запушването на носа, и съответно възниква недостиг на кислород, постъпващ в организма.

Това води до нарушаване на нормалното функциониране на всички органи и системи. И съответно де доведе до хипоксия на плода и нарушения при неговото развитие.

При прогресиране на синузита възникват сериозни усложнения, отстраняването на които е възможно само по хирургичен път. И има опасност да се нанесе вреда на бъдещото дете, тъй като операциите по време на бременност са опасни.