Опаразитяването с въшки е много често. Случаите на този вид паразитоза са стотици милиони всяка година по целия свят.

Въпреки че понякога тези паразити могат да доведат до развитието на сериозно заболяване като тиф, рецидивираща и окопна треска.

Но по-скоро те предизвикват досаден сърбеж и създават неудобство, отколкото да представляват сериозен медицински проблем. Съществуват три отделни инфекции с тези паразити и всяка се причинява от отделни такива.

Главовата въшка Pediculus humanus capitis е най-честата паразитоза от този вид и може да засегне всякакви хора, без значение начинът им на живот и социално-икономическия статус.

Генетично близък „братовчед“ на главовата въшка е телесната Pediculus humanus corporis и нейната се поява се свързва с бедността, пренаселеността и лошата хигиена.

Въшка не прескача и не прелита от един гостоприемник на друг и не може да бъде предадена от животно, но може да се прехвърли от опаразитен човек на друг, както чрез директен контакт, така и при досег с опаразитени предмети, най-често лични вещи – например шапки, гребени, чаршафи и др.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Макар че този вид паразитоза се повлиява добре от методите на домашното лечение, се обадете на личния си лекар, ако:

• Се развият инфекции на кожата или скалпа поради чесане със симптоми като изтичане на секрет или някаква течност от кожата, зачервяване, подуване, болка или повишена чувствителност.
• Ако с методите за лечение в домашна обстановка не се постига желания резултат;
• Ако сърбежът продължава след третиране с антихистамини, отпускани без рецепта;
• Ако инвазията на паразитите нараства;

Кога да отидете в болница?

• Ако инфекцията, предизвикана от чесане, не се повлияе от лекарствата и продължи да прогресира или ако се развият симптоми като повишена температура, втрисане, гадене и повръщане;
• Ако развиете алергична реакция към лекарства, която се проявява чрез обрив, подуване на устните или езика или ако усещате, че се затруднявате да дишате;

Лечение на въшки

• Потърсете паразитите по главата, когато косата ви е мокра, затова използвайте гъст гребен , светла на цвят лента, с която да придържате косата и едновременно да събирате гнидите, лупа и силна светлина.

Гребен, който се използва за отстраняване на бълхи от кучета и котка, ще свърши работа и отстраняване на въшките от главата, но трябва да го дезинфекцирате много добре, преди да го използвате за скалпа на вас или детето ви.

• Мокрото сресване трябва да се извършва на всеки 2 до 3 дни в период от около 2 седмици. Целият скалп трябва да се провери, а не само в областта на врата.

• Ако бъдат открити паразити, се третира с препарат против този вид паразити, като прилагането му се повтаря на всеки 7-10, за да бъдат унищожени новоизлюпените гниди.

• Първо трябва да се използва препарат, който се отпуска без рецепта. Ако след 2 приложения се забелязват останали още паразити, може да се наложи предписване на по-силни препарати против въшки.

Нанесете противопаразитния агент върху суха коса и го оставете да подейства, както е посочено на листовката, обикновено за 10 минути.

Сложете шампоан на косата и я изплакнете като използвайте гъст гребен, с който да я разресвате при изплакването. Повторете процедурата след 7-10 дни процедурата, за да унищожите гнидите, които е възможно вече да са се излюпили.

• Препаратите против подобен тип паразити са перметрин 1% и пиретринови продукти най-често във форма на шампоани.