Високите нива на кофеин в енергийните напитки могат да доведат до сърдечни усложнения, показва доклад на месечния брой на официалното издание на Американската асоциация на медицинските зависимости.

Така се добавя нов щрих към предишните проучвания на анормалните сърдечно-съдови събития, свързани с употребата на енергийни напитки, сред които и нарушения на сърдечния ритъм – аритмии.

Авторът на настоящия доклад е д-р Мария Саттари от Университета на щата Флорида.

Аритмията може да вкара употребяващият енергийните напитки в спешното отделение

Пациентът е 28-годишен мъж, който се озовал в спешното, след като започнал да повръща кръв. При преглед, единствената аномалия, която се установила, различна от затлъстяването, била много ускорен пулс – около 130 удара в минута.

Електрокардиограмата разкрива нарушения на сърдечния ритъм, чиито медицински термин е предсърдно мъждене – често срещан вид аритмия, която може да доведе до сериозни усложнения, ако продължи.

Допълнителните тестове не показват никакви други сърдечни проблеми.
При снемане на анамнезата пациентът споделя, че принципно изпива по 2 енергийни напитки дневно, в които общото съдържание на кофеин е 320 мг – заедно с 2 или 3 бири. Никакви други от всеизвестните причини за анормален сърдечен ритъм не били установени.

След като били изписани лекарства проблемът с предсърдното мъждене се разрешил за 48 часа. Ендоскопията показала разкъсване на стомаха и хранопровода, вероятно причинени от насилствено повръщане.

Пациентът е изписан и изпратен за домашно лечение в стабилно състояние. При едногодишното проследяване не показал никакви симптоми от аритмия.

Въпреки че са няколко факторите, които биха могли да допринесат за развитието на предсърдно мъждене на пациента, д-р Саттари и колегите му пишат, че са убедени, че консумацията на енергийни напитки играе ключова роля.

Те посочват, съдържанието на кофеин в енергийната напитка, която е пил младият мъж е било 4 пъти по-високо, отколкото в кофеинова безалкохолна напитка. Съдържанието на кофеин в различните видове кафета варира в широки граници, но може да бъде дори по-високо.

Преглед на медицинските изследвания показва, че са регистрирани най-малко 8 случая на сърдечно-съдови инциденти, свързани с енергийните напитки, като Monster или Red Bull.

Изследователите предполагат няколко механизми, чрез които високото съдържание на кофеин може да доведе до сърдечно-съдови събития.

В тях се съдържат и други съединения като таурин, който може да усили ефекта от кофеина, а също и употребата на енергийни напитки заедно с алкохол или наркотици, или при високи нива на стрес.

Енергийните напитки станаха още по-популярни през последните години, особено сред тийнейджърите и младите хора.

Тъй като на пазара у нас се предлагат като обикновени напитки, те не попадат под обсега на ограниченията на съдържанието на кофеин в безалкохолните напитки, или пък тестовете за безопасност и етикетирането, каквото е необходимо за лекарства.

Но в този случай, както и в предишните доклади, данните предполагат, но не са убедителни, че кофеинът в енергийните напитки може да доведе до нарушения в сърдечния ритъм и други сърдечни усложнения.

Предполага се, че аритмията може да е усложнение от употребата на енергийни напитки.

Д-р Саттари и съавторите съветват лекарите, когато при тях попаднат млади и здрави хора, при които се установява нарушение на сърдечния ритъм, при снемане на анамнезата да се питат дали не пият редовно енергийни напитки.