Италиански учени смятат, че загубата на обоняние при заразяване с COVID-19 е свързана с проникване на вируса в главния мозък.

Без вкус и обоняние при COVID-19 – мозъкът е засегнат

Обект на изследване неволно става 25-годишна девойка рентгенолог от италианска клиника. Тя работела със заразени с коронавирус. Получава внезапно кашлица, която на следващия ден изчезва, но губи обоняние и вкус.

Температурата ѝ не се повишава, няма и други признаци на заразяване с коронавирусна инфекция, като през цялото време се чувства добре.

След 3 дни специалистката по рентгенология се обръща към лекари. По резултатите от прегледа състоянието на дихателните ѝ пътища бива определено за нормално. Изпращат я на ЯМР на главния мозък.

Оказва се, че в тъканите на мозъка на фона на загуба на вкус и на обоняние присъстват редица изменения – в областта на обонятелните луковици в дясното полукълбо.

Известно е, че сензорната информация от носа постъпва в обонятелните луковици, откъдето се насочва към други области на мозъка за по-нататъшна обработка, включително и към дясната гънка.

Вирусът достига до обонятелните луковици в главния мозък

Изследването с метода ЯМР показва, че измененията в обонятелните луковици са сходни с проявлението на възпалителен процес. На жената ѝ правят тест за COVID-19, който се оказва положителен.

След 28 дни ЯМР е направен повторно – оказва се, че следи от възпалението в областта на обонятелните луковици още присъства, но като цяло тъканите на мозъка се връщат към нормално състояние.

Обонянието напълно се възстановява, никакви последствия от заболяването не се наблюдават.

Аналогични изменения в мозъка се наблюдават при аутопсия на телата на болни, починали от COVID-19, а също и при изследвания върху животни.

Италианската рентгеноложка е първият жив човек, на който откриват резултатите от действието на вируса върху тъканите на мозъка.

Учените смятат, че коронавирусът може да проникне в мозъка на човек по обонятелен път, като предизвиква възпаление и нарушение на обонянието.

Освен това, според изследователите, при отчитане на факта, че при жената се наблюдава кашлица като признак на COVID-19, загубата на обоняние може да не е просто едно от проявленията на заразяване с коронавирус, а основен негов симптом.

Да добавим, че към този за загуба на вкус и обоняние заявяват 60-65% от пациентите, заразени с COVID-19.