Оофорит представлява заболяване, опасно за репродуктивната система на жената, характеризиращо се възпаление на яйчниците двойка женски полови жлези.

Често се съпровожда с възпаление на фалопиевите /маточни/ тръби – салпингит. Възможно е да бъде засегнат, както единият яйчник – едностранно възпаление, така и двата – двустранен оофорит.

Обикновено възпалителният процес е общ за маточните придатъци – яйчници и фалопиеви тръби и се нарича салпингоофорит или аднексит.

Оофоритът може да има специфичен характер, ако е причинен от гонорея, трихомониаза, хламидии, микоплазма, туберколоза и неспецифична, ако се дължи на условно патогенната микрофлора /ешерихия коли, стафилококи, кандида, стрептококи и др./.

Възпалението на яйчниците и неговото обостряне е възможно да бъдат провокирани от преохлаждане, менструация, раждане, хирургическо прекъсване на бременност, използване на вътрематочно устройство за контрацепция, диагностични и хирургични манипулации на половите органи.

Често яйчниковото възпаление се развива вторично, вследствие на навлизането на инфекция от цервикалния канал, матката и фалопиевите тръби.

По-рядко причинителите на възпалението могат да проникнат в половите жлези от кръвта или лимфата, например при туберколоза.

При оофорит инфекциозният процес от маточната кухина постепенно се разпространява към маточните тръби, засягайки първоначално мукозните им мембрани, а впоследствие мускулния и сериозния им слой.

Стените на маточните тръби се удебеляват и се удължават, като възпалението води до отделянето на гной.

Впоследствие в лумена на фалопиевите тръби се формират сраствания.

След това във възпалителния процес се въвличат и яйчниците, като техните тъкани постепенно преминават в течна форма под действието на гнойта от маточните тръби.

Получава се срастване на изменените от възпалението маточни тръби и яйчници и поради това отделна симптоматика на оофорит и салпингит не се проявява.

Понякога патологичните изменения се разпространяват в околния перитонеум /периаднексит/.

Натрупалият се възпалителен ексудат може да бъде прозрачен и да образува в маточната тръба хидросалпингс или гноен пиосалпинкс, а при събирането на гной в яйчника се формира пиовар.

При продължаващо разпространение на инфекциозния процес, той излиза от тъканите на яйчниците като се развива пелвиоперитонит.

Лечение на възпаление на яйчниците

Лечението на заболяването трябва да започне след поставянето на пълна диференциална диагноза.

Приложимата терапия зависи от стадия на оофорита /остър, субакутен, хроничен/, причините за възникването му, както и от характера на симптомите.

При остро възпаление е наложителна хоспитализация – спазване на постелен режим, в първите дни се прилагат:

• хладни компреси в долната част на корема,

• обезболяващи и антисензитивни препарати,

• антибиотици, сулфонамиди, калциеви хлорид;

• укрепващи общото състояние на организма медикаменти;

При подострия стадий с повишено внимание се назначават физиотерапевтични процедури. Във фазата на хронично възпаление са показни различните видове физиотерапия и балнеология.

Хроничните и напредналите форми на оофорит се лекуват по-дълго и по-трудно, отколкото тези, при които е започнало лечение своевременно и могат да станат причина за усложнения, изискващи хирургична намеса.

След поставяне на диагноза оофорит и определяне на причинителя, гинекологът назначава индивидуален курс на лечение.

Обикновено, медикаментозната терапия при това заболяване се комбинира с немедикаментозна.

През последните години нараства интересът към немедикаментозните методи за лечение, които гинеколозите прилагат при възпалени яйчници, като използването на антибиотици се ограничава.

Използването на антибиотици при лечение на хроничен оофорит е оправдано в следните случаи:

• повтарящи се хронични оофорити, ако от клинични изяви със сигурност може да се заключи увеличаване на размерите на възпалителния процес.

• Ако терапия с антибиотици, а също и със сулфонамиди не е била провеждана при острия и подострия стадий на хроничния оофорит.

• Ако в хода на физио или общо укрепващата организма терапия настъпи обостряне на хронично възпалените яйчниците.