Олигоменорея представлява едно от проявления на хипоменструалния синдром, когато продължителността на менструалното кървене е по-малка от 3 дни.

Засяга жени в детеродна възраст. Някои различия в менструалните периоди са нормални. Когато една фертилна жена повече от 35 дни не получи менструация, може да ѝ бъде поставена диагноза на състоянието.

Нормалните менструации настъпват на всеки 21-35 дни. Диагнозата се променя на аменорея при повече от 90 дни липса на менструация. Състоянието се описва като пълна липса на менструален цикъл.

Диагнозата се отнася и за момичета, които не са започнали да получават менструация след 15 годишна възраст.

Олигоменорея - Какви са симптомите

Потърсете лекарска помощ, ако повече от 35 дни не сте получавали менструация и не приемате орални контрацептиви.

Ако цикълът ви внезапно се промени, свържете се с личния си гинеколог възможно най-скоро.

При някои жени прекаленото забавяне на менструацията води впоследствие до много по-обилно от обичайното менструално кървене. Това е нормално и не представлява спонтанен аборт.

Подрастващите момичета трябва да потърсят лекарска помощ, ако не започнат да получават менструация на 15-годишна възраст.

Какви са причините?

Най-често състоянието е страничен ефект при прием на противозачатъчни медикаменти.

Някои жени забелязват отслабване на менструациите им в период от 3 до 6 месеца, след като са започнали да приемат орални контрацептиви.

А понякога менструалните цикли спират напълно.

В по-голямата част от случаите забавянето на менструациите и отслабването на свързваното с тях кръвотечение не представлява проблем.

Въпреки това понякога състоянието е възможно да се дължи на поликистозен овариален синдром /ПКОС/, който възниква в резултат на хормонален дисбаланс.

Развиващите се кисти в яйчниците също могат да повлияят на менструациите.

Олигоменорея може да настъпи при жени, които имат диабет или нарушения във функцията на щитовидната жлеза.

Състоянието често се наблюдава при жени с високи нива на белтък, наречен пролактин. Лекарства като антипсихоптици и антиепилептици също могат да отслабят менструалното кървене.

При проучване от 2013 г. сред момичета в гимназиална възраст, 17% от тях споделят, че се отклоняват от инструкциите за хормонална контрацепция с цел умишлено отслабване на менструалното кървене.

Половината от тях споделят, че са научили как да правят това от немедицински източници.

Това подчертава необходимостта от по-добра комуникация между лекари и пациенти при прилагането на средствата за контрацепция.

Младите жени, които спортуват или се подлагат на тежки физически натоварвания, могат да развият това състояние.

Хранителни разстройства, като анорексия нервоза и булимия също могат да станат причина за по-рядко от обичайната поява на менструациите.

Състоянието също така е много често срещано при подрастващите момичета. Това е така, защото обикновено са необходими няколко години, за да станат менструациите ритмични.

Лечение на олигоменорея

Намалената честота на менструациите не се счита за сериозна сама по себе си.

Ритъм на менструациите може да бъде коригиран с промяна на употребяваните средства за хормонална контрацепция или с прилагане на прогестин.

Понякога се налага лечение на причиняващия състоянието здравословен проблем, като в този случай честотата на настъпване на менструациите се нормализира от само себе си.

Също така усилено трениращите жени с този проблем трябва да намалят интензивността на тренировките си или за около за месец напълно да ги прекратят.