Какво е гангрена

Гангрената е състояние, при което определена част от телесната тъкан умира и впоследствие започва нейното разлагане.

Тя се развива, когато кръвоснабдяването на засегнатата тъкан е преустановено в резултат на различни процеси като например инфекция, васкуларна болест – заболяване на кръвоносните съдове, или травма.

Гангрена може да започне във всяка част на тялото. Но най-често от гангрена биват засегнати пръстите на краката, пръстите на ръцете и краката и ръцете.

Два са основните вида гангрена:

 • Сухата гангрена се причинява от постепенното намаляване на притока на кръв по артериите. При този тип гангрена засегнатата тъкан бива изолирана от здравата тъкан. С времето състоянието прогресира и тъканта става все по-студена от околната здрава тъкан, придобива черен цвят. Хората, които са изложени на риск от развитие на суха гангрена са обикновено тези с атеросклероза, в резултат на повишените нива на холестерола с ниска плътност.
 • Мокра или влажна гангрена се развива като усложнение на нелекувана инфектирана рана. Подуването в резултат на бактериалната инфекция причинява внезапно спиране на кръвния поток. Преустановяването на кръвния поток улеснява навлизането на бактерии и размножаването им в мускулите, понеже белите кръвни клетки не могат да достигнат до засегнатата зона.
 • Газова гангрена е вид влажна гангрена, предизвикана от бактерията по-популярна като Clostridia. Бактерията предизвиква инфекция, която расте и се размножава само в отсъствието на кислород.При растежа си Clostridia започва да отделя токсини и гази и затова състоянието се определя като газова гангрена.

Какви са симптомите при гангрена

Суха гангрена:

 • Засегнатата зона се променя и става студена и безчувствена;
 • Първоначално мястото се зачервява;
 • След това започва обезцветяване, което придобива кафяв оттенък;
 • И в последния стадий увредената от гангрена зона почернява и се сбръчква;

Мокра или влажна гангрена:

 • Засегнатата зона се подува и започва нейното разлагане;
 • Процесът е изключително болезнен;
 • Може да се наблюдава леко локално кървене;
 • От гангрената се отделя зловонна миризма;
 • След това почернява;
 • Телесната температура се повишава;

Газова гангрена:

 • Раната е заразна;
 • Кафяво-черен или кървав секрет може да се процежда от увредените от гангрената тъкани;
 • Отделяният газ от Clostridia при натиск на засегнатите тъкан може да доведе до усещане за пращене;
 • Зоната на гангрената се подува;
 • Болката от засегнатите тъкани е изключително тежка;
 • Телесната температура на засегнатия се повишава, пулсът му е учестен и дишането му е бързо и повърхностно. Тези симптоми се проявяват ако токсините попаднат в кръвния поток.

Лечение на гангрена

Засегнатите от гангрена трябва незабавно да бъдат прегледани и да им се назначи лечение, за да предотврати разпространението на гангрената. Основните терапии, които се прилагат, са хирургия и прием на антибиотици, които са доказано ефективни. За провеждането на лечението е необходима хоспитализация.

Суха гангрена: от жизненоважно значение е да бъда възстановен притока на кръв към засегнатите тъкани, тъй като причината за гангрената е преустановяването на снадяването с кръв на гангренозните тъкани. Преглед от съдов хирург е необходим, за да се определи дали ще има полза от хирургична интервенция за възобновяване на кръвния поток.

Мокра гангрена: извършва се хирургическа интервенция некректомия – отстраняване на мъртва тъкан, и се въвеждат в тялото интравенозно антибиотици, които да контролират инфекцията.

Газова гангрена: трябва да се лекува агресивно поради опасността от бързо разпространение през кръвния поток и това води до увреждане на жизненоважни орган. Раната незабавно трябва да бъда подложена на дебридман и на лицето се назначава агресивна антибиотична терапия.

Как да се предпазим

Предпазването от гангрена е от изключителна важност, тъй като това е сериозно и опасно заболяване, което може да доведе до губене на тъкани и дори на крайници.

За да поддържате здравето си и да се предпазите от гангрена, трябва да се придържате към някои основни принципи на грижа за рани и поддържане на добро общо здраве.

 1. Чистота и стерилност на раните: Поддържането на раните чисти и стерилни е от решаващо значение. За да го постигнете, използвайте антисептичен разтвор, който е подходящ за вашата рана. Това може да бъде хлорхексидин, пероксид на водород, йод или друг подобен продукт. Почиствайте раните си внимателно и редовно, следвайки инструкциите на лекаря или фармацевта си.

 2. Наблюдение за признаци на инфекция: Важно е да наблюдавате раната си след раневъвеждането. Ако забележите признаци на инфекция като гной, зачервяване, подуване или болка, трябва да действате бързо. Инфекцията може да се разпространи бързо и да доведе до гангрена, затова консултирайте се с лекар незабавно. Лечението на инфекцията е от съществено значение.

 3. Контрол на диабета: Диабетът е фактор, който увеличава риска от гангрена. Ако сте диабетик, е важно да поддържате стабилни нива на кръвната захар, следвайки препоръките на вашия лекар. Редовно преглеждайте краката си за наличие на рани, белези или промени в цвета на кожата. Дори и най-малките нарушения в кръвоснабдяването на краката могат да доведат до гангрена.

 4. Подходящо облекло и обувки: Избягвайте тясна и неудобна обувка, която може да наруши циркулацията на кръвта в краката. Носете чисти и сухи чорапи всеки ден и ги подбирайте така, че да няма бучки или увивания, които могат да дразнят кожата и да предразположат към образуване на рани.

 5. Здравословен начин на живот: Поддържането на здравословен начин на живот може да помогне за поддържане на кръвоснабдението на тъканите ви в оптимално състояние. Правилното хранене, редовна физическа активност и избягване на тютюнопушенето са важни за поддържане на здравето на кръвоносните съдове и тъканите.

 6. Съвети за грижа за рани: При нараняване следва да спазвате следните стъпки:

  • Измийте раната с чиста вода и мек сапун.
  • Покрийте раната с чиста газа или превръзка.
  • Променяйте превръзката всеки ден или според указанията на лекаря.
  • Избягвайте самолечение с антибиотици без консултация с лекар.

Поддържането на добра хигиена, редовните прегледи и навременната медицинска грижа са от съществено значение за предпазване на гангрената.

В случай на нараняване или признаци на инфекция, не се колебайте да потърсите професионална помощ.

Този внимателен и предпазлив подход може да ви помогне да се предпазите от сериозни здравословни проблеми и усложнения като гангрена.