Учените разгадаха тайната защо някои хора живеят здрав и физически активен живот, когато са 100 и повече години.

За първи път екип от специалисти от Института за стареенето на Нюкасъл и от Медицинското училище на университета Кейо – Япония, изследвали биологичните и патологичните процеси, които могат да имат важно значение за стареенето в добро здраве след 100-годишна възраст.

Те установили, че да протича стареенето естествено, особено след 100-годишна възраст, и да не предизвиква сериозни патологични изменения в организма е необходимо възпалителните процеси да се държат на ниско ниво. Силното възпаление е част от много заболявания на старостта, такива като диабет или заболявания на костите или ставите.

Професор Томас от Томас фон Zglinicki от Института за стареенето към университета на Нюкасъл казва:
„Дълголетниците са с такава продължителност на живота, поради бавното стареене. Те могат да отложат настъпването на заболяванията за много по-дълъг срок, отколкото населението като цяло“.

В групата хора, които били включени в изследването, попаднали няколко подгрупи дълголетници на възраст 105 и повече години, от 100 до 104 години, на възраст почти 100 години и техните потомци.

Екипът учени анализирали редица здравни показатели, които, както те смятат, обуславят успешното стареене, включително и показателите в кръвта на количеството клетки, обмяната на веществата, функцията на черния дроб и бъбреците, маркерите на възпаленията и показателите за дължина на теломерите.

Учените очаквали да видят непръснато удължаване на теломерите с възрастта, но те установили, че децата на дълголетниците, които имат нелоши шансове да доживеят до дълбока старост, запазили своите теломери на ниво съответстващо на приблизително 60-годишна възраст, дори когато те били на 80 и повече години.

Професор Zglinicki коментира: „Нашите данни показват, че щом като човек стигне до преклонна възраст, дължината на теломерите не може вече да се смята за диагностичен показател за успешно стареене.

Но дължината на теломерите действително показва, че притежателите на по-дълги теломери имат нелоши шансове да станат дълголетници. А тези хора, които са над 100 години и теломерите им са с по-голяма дължина от на останалите хора получават минимум полза при достигането на дълбока старост“.

Същевременно изследването показало пряка зависимост между нивото на възпалението и продължителността на живота.

Възпалението винаги се увеличава с възрастта и при дълголетниците и при хората в напреднала възраст, но тези, които тези, които са успели да запазят възпалението на по-ниски нива, имали по-добри шансове да запазят добри познавателните способности на мозъка, физическа независимост и останат живи по-дълго.

Професор Zglinicki добавя: „Отдавна е известно, че хроничното възпаление е свързано с процесите на стареене при младото, „по-нормално“ население , но едва неотдавна ние успяхме да докажем, че възпалението предизвиква ускорено стареене при мишките. А нашето изследване показва, че в широкия възрастови диапазон, включващ много стари хора, възпалението се явява важен фактор на стареенето. Съответно, създаването на нови безопасни противовъзпалителни или имуномодулиращи препарати, има съществен потенциал за удължаване на продължителността на живота в добро здраве“.

Общо в изследването взели участие 1554 души, сред които 684 дълголетници, 167 двойки деца на дълголетници и 536 много стари хора. Общо в групата взели участие хора на възраст от 50 до най-стария мъж в света на 115 години.

Резултатите от изследването показват, че потискането на хроничните възпаления може да помогне на хората да живеят по-дълго.