Възрастните хващат истински грип приблизително веднъж на всеки пет години, изчисляват учените, на базата на изследване в Китай.

Въпреки, че много от вас ще се почувстват зле по-често, виновни за това ще са други грипоподобни инфекции, казва международният екип.

Учените изследват кръвни проби от 151 доброволци на възраст между седем и осемдесет и една години, за да се прецени колко често са жертва на грипни инфекции. Подобно изследване във Великобритания ще тества дали констатациите се отнасят и за тях.

Събирането на този вид данни не е правено досега в този регион. Експертите ще могат да разберат най-добре кой е изложен на риск от подобна инфекция, колко често, както и до каква степен болестта се разпространява сред хората.

Проучването, публикувано в биологичното списание PloS, разглежда девет основни фактора на грипните инфекции, които циркулират по света между 1968 и 2009 г.

Грип

Това са всички видове грип А (H3N2) вируси. Грипът или инфлуенца (познат в миналото като Испанска болест) е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се от Influenza virus type A и Influenza virus type B.

Характеризира се с рязко изразена интоксикация - висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища.

Кръвни улики

Учените от Imperial College London  и институти в САЩ и Китай, проверяват кръвта на доброволците за наличието на антитела, за да разкрият дали те някога са били заразени с вирусите, и колко често.

Те откриват, че децата се разболяват от грип средно на всеки две години и редовността на грипните инфекции намалява с възрастта.

От 30-годишна възраст нататък, грипните инфекции са склонни да се появят два пъти на едно десетилетие у хората, които са проучени. Изследователите посочват, че техните заключения не се прилагат към други популации, но евентуално биха могли.

Д-р Стивън Райли от Централния медицински съвет за изследвания, старши автор на проучването, казва :„Точната честота на инфекцията варира в зависимост от фоновите нива на грипа и ваксинирането.”

„Открихме, че грипната инфекция е по-рядко срещана при възрастните, отколкото някои хора си мислят,” продължи той.

„По време на детството и юношеството тя е по-честа, може би защото децата имат контакт с други хора по-често”, добави изследователят.

Професор Рон Екълс, член на Университета в Кардиф, заяви: „Това е интересно проучване. Много хора бъркат обикновената настинка и грипната инфекция. Но някои инфекции могат да се открият, само ако се направи кръвен тест.”

Настинка или грип?

Настинката и грипните вируси се разпространяват чрез заразени капчици. Те се  причиняват от вируси, но трудно може да се каже, че са еднакви, освен въз основа на субективните симптоми.

И двете могат да причинят температура и болки в гърлото, кашлица и кихане. Разпространението им се извършва също от човек на човек.

Каквото един човек счита за грип,  друг може да сметне за тежка хрема. При обикновената настинка, симптомите са склонни да се качват постепенно нагоре в главата и да се отразят най-вече на носа и гърлото.

Грипът е по-тежко заболяване, което за да премине, се налага да останете няколко дни в леглото, добре завити и пиейки много чай. Симптомите включват болки в мускулите и очите, в костите, в гърлото, кихавица и кашлица, както и страдания като запушен нос и хрема.