Пикантен, горчив, парещ – необичаен хранителен продукт. Докато го ядем, пулсът ни се повишава, дишането се ускорява, разширяват се зениците, а в организма се синтезират хормони на радостта ендорфини. Появява се чувство на еуфория.

Затова и лютите чушки чили имат толкова фенове по цял свят.

Толкова ли е полезно яденето на люти чушки

Родината на лютата чушка е Америка. Археологически разкопки, при които се разкриват перуански погребения показват, че там зеленчукът е отглеждан дълго преди по тези земи да дойдат европейци.

Учените предполагат, че чушките са сред първите култивирани растения. Откритите семена са датирани от преди 6000 години.

Днес съществуват стотици разновидности люти чушки, но всички те произхождат от един вид. И няма значение за какъв сорт става въпрос  – с мек или със сладникав вкус, или с толкова лют, че приготвянето на храна с такава чушка е възможно само с маска.

Как птиците разпространяват лютата чушка

Това може да ви се стори изненадващо, но чушките чили невинаги са били люти. С тези свръхспособности се сдобиват с еволюцията. Така зеленчукът се „пази” от бозайниците, които го използват за храна, за да може да се разпространи на колкото се може повече плодородни земи.

Птиците обаче не усещат лютиво. Те нямат ванилоидни рецептори, които присъстват в човешкия организъм. Затова те са идеални разпространители на непретенциозното растение.

Скала на лютивост

Ежегодно в САЩ се провежда шампионат по ядене на люти чушки. Участниците похапват най-различни сортове люти чушки с надеждата да получат всеобщо признание и голяма награда.

Малко са обаче тези, които знаят, че с всяка следваща хапка чушката става все по-люта. В миналото се е смятало, че парливостта е съсредоточена в семената, но това не се оказва вярно. Най-много пари лютата чушка в месестата си част, в близост до дръжката, тъй като там е най-високото съдържание на капсаицин.

Чушките и здравето

За един от най-богатите източници на витамин С са смятани портокалите. Но всъщност съществуват много храни, които не само не отстъпват по съдържание на аскорбинова киселина, но дори превъзхождат оранжевите плодове. И лютите чушки са в тази група.

За сравнение: в 100 грама портокали има 69 мг витамин С, а в същото количество люти чушки цели 107 мг.

Едва ли обаче лютите чушки могат да се разглеждат като източник на витамин С. Просто защото са малко хората, които биха рискували да изядат толкова голямо количество. А и за да са от полза за здравето, съвсем не е и необходимо да се изяждат по 100 грама а ден.

1.Намаляват чувствителността към болка

Ако редовно ядем люти чушки, с времето се понижава чувствителността на рецепторите към болка.

Чушките вече няма да се усещат като толкова пикантни и парливи. Но това, което е по-интересно, рецепторите, стават по-слабо чувствителни към други видове болка, например, към киселини, предизвикани от рефлукс.

Изследване показва, че когато на страдащи от киселини предлагат да изяждат по 2,5 грама люти чушки, в началото на експеримента болките се усилват, но с течение на времето значително намаляват.

Получените резултати обаче се оказват непостоянни. След връщане към обичайното меню болезнените усещания от киселини се завръщат.

2.Стимулират отслабване

Капсаицинът, съдържащ се в лютите чушки, спомага за отслабването едновременно по 2 начина. Помага за намаляване на апетита и стимулира изгарянето на мастните отлагания.

3.Спомагат за сваляне на кръвното

За този механизъм на действие отново е отговорен капсаицинът. Оказва положително въздействие на кръвоносните съдове, спомага за намаляване на тяхното възпаление, благодарение на което кръвообращението се подобрява, и кръвното се понижава по естествен начин.

4.Профилактика на рак

Лютите чушки може да са полезни при рак на гърдата, на белите дробове и на простатата според изследване на Американската асоциация на изследователите на рака.

5.Облекчават дишането през носа

Фитохимическите вещества, съдържащи се в лютите чушки, спомагат за разреждането на слузта в носовите проходи и за облекчаване на дишането. Така че ако по време на празниците ви повали настинка, то най-доброто решение са пикантните храни.

6.Укрепване на имунитета

Редовното похапване на пикантни храни може да стимулира имунитета, поради съдържанието в тях на капсаицин и на други полезни вещества.