Всяка професия оставя своя отпечатък – лекарите се смеят над филми за болници, педагозите – над картинките за учители, на земеделците и на леярите също им е смешно, когато гледат свои образи по филмите.

Може би най-неправдоподобно на екрана изглежда раждането. Едни режисьори твърдят, че раждането може да е за няколко минути, други с упование показват болката и ужасните мъчения на жените, страданията на татковците, розовичкото бебе като награда за мъченията.

И непременно всичко започва с изтичането на водите на публично място и с фразата: „Започна се!”

Нека разберем защо на станалите вече майки им е смешно това, което се показва на екрана, а понякога дори ги вбесява и в какво не трябва да се вярва.

В какво да не вярваме, когато раждането е на филм

По филмите – раждането започва с изтичането на водите

Ако болката не сигнализира за начало на раждането, то тогава водите ще изтекат. Всъщност самоволното изтичане на околоплодни води не се случва при всички. И още по-рядко раждане започва с разкъсване на околоплодния мехур.

На курсовете за подготовка за раждане на бъдещите майки се препоръчва да не се плашат. Обикновено изтича само малка част от водите, няколко чаени лъжички, а след това бебето започва да отваря маточната шийка с главичка.

За да се подготвим предварително и да се научим правилно да определяме на обема на изтичащите води, можем да излеем 5-6 лъжички вода и да запомним размера на локвичката.

Не се редки случаите, при които родилката вече е в ръцете на лекарите, раждането е започнало наистина, а плодният мехур не бърза да се пука.

В такива случаи се налага акушер-гинеколозите да разкъсат ръчно обвивките около плода, за да се стимулира раждането.

От врата за родилния дом, направо за раждане

Щом сте стигнали до родилния дом, това означава, че раждането вече е започнало. Необходими са няколко минути и детето ще се появи на бял свят.

Всъщност далеч не всички, стигнали до родилния дом, веднага биват приемани. Неопитните, а често и опитните майки често бъркат предвестниците на раждането и истинското начало на родилната дейност.

Когато се установи, че раждането не е започнало, бъдещите майки се изпращат у дома, за да чакат истинското начало на контракциите.

В случаите на опасност е възможно родилката да бъде приета в отделението по вътрешни болести, но не и в родилното.

И дори раждането вече да е започнало, от идването в клиниката до среща с детето е възможно да изминат дълги часове. Средно първото раждане е с продължителност 8-12 часа, второто е 6-8, понякога и повече.

Има и бързо раждане, което продължава от няколко минути до 2 часа. Но не трябва да се завижда. Тази скорост не се отразява добре на здравето на детето и на неговата майка. Женското и детското тяло трябва да се адаптират бавно, да се нагласят на размерите един спрямо друг.

Бебето е розово, пухкаво и чисто

Току що родените по филмите са мили и привлекателни. И това е разбираемо – именно така обикновено си представят и бебетата зрителите, поне тези, които никога не са виждали новородено.

Бебетата по филмите са с пухкави бузки, приятен цвят на лицето, умен поглед, сякаш още малко ще започне да се усмихва на мама и да се усмихва само.

Всъщност, по филмите ни показват бебета минимум на месец, а по-често деца на възраст 2,5-3 месеца.

Новороденото е красиво най-вече за своята майка и понякога татко. Неподготвеният човек, пораснал с филми и списания, ще види страшно червено същество.

Понякога не е червеничко, а синьо, съвсем не е розово бялото ангелче от картинките. Очите на новороденото са малки, тесни, подпухнали, клепачите почти не се виждат. На носа често има бели точки, ръцете и крачката са тънки, кожата е с гънки.

Но децата се раждат именно такива, затова бащите е добре да се подготвят предварително за зрелището и да не се изненадват, когато бебето изобщо не прилича на онова от снимката с памперсите.