Специалисти от Медицинския център на Университета на Амстердам направиха равносметка от мащабни клинични изпитвания на препарата силденафил, които са прекратени през 2018 г. след смъртта на 11 новородени.

Неуспешен опит с приложението на виагра при бременни

Резултатите от неудачното изследване са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация. Силденафил, по-известен под търговската марка Виагра, се използва за лечение на еректилна дисфункция при мъжете посредством увеличаване на кръвообращението.

Предполага се, че благодарение на свойството си да разширява кръвоносните съдове препаратът ще бъде полезен при бавен растеж на плацентата – състояние, което може да стане причина за преждевременно раждане и ниско тегло на бебето.

За да се провери тази хипотеза, учените инициират рандомизирани клинични изследвания на препарата в десет научни центъра и една болница в Нидерландия.

В експеримента участвали жени от 20 до 28 седмица на бременността, при които било установено забавено развитие на плода в съчетание с дисфункция на маточните, пъпните или церебралните артерии, а също и хипертонична болест.

В изследванията не се допускали жени бременни с близнаци, вродени патологии или инфекции, употребяващи кокаин, на възраст до 18 години, прекарали сърдечен пристъп и инсулт.

Приложението на виагра може да е много опасно за бебето

От 216 участници половината приемали по 25 мг. силфаденил 3 пъти дневно, другата половина били на плацебо. Двете групи трябвало да получават лекарство или плацебо до 32 седмица на бременността.

През това време и учените оценявали състоянието на вътреутробното развитие и здравето на майката.

Изследванията показват, че приложението на силфаденил не само не оказва положително въздействие върху вътреутробното развитие, но дори може да е смъртоносно за плода.

Перинаталната смъртност или значителната неонатална заболеваемост се установява при 60,2% от децата, чиито майки приемали силфаденил в сравнение с 54,2% от децата на жени от плацебо групата.

Освен това, при новородените, подложени на вътреутробно въздействие на силфаденил, вероятността от развитие на белодробна хипертония била 3 пъти по-висока.

Високата смъртност и случаите на вътреутробна белодробна хипертония при новородените стават причина за предсрочно прекратяване на изследванията, затова и препаратът не е бил изпитан на планираната селекция – предполагало се, че в изследванията ще вземат участие не по-малко от 360 жени.