Още първите изследвания на новия коронавирус, проведени през януари с китайци показва, че смъртността сред мъжете от тази инфекция е 2 пъти по-голяма, отколкото при нежния пол.

По-нататъшните наблюдения потвърждават съществуването на полово неравенство – вирусът явно щади жените и е безпощаден към мъжете.

Каква е причината за тази несправедливост спрямо мъжете

Заболеваемост и смъртност – специфики

Веднага трябва да се постави точка над „и”. Става въпрос не за заболеваемост. Жените се заразяват с коронавирус наравно с мъжете.

Изследванията показват, че делът на заразените жени като процентно съотношение идентичен с този на нежния пол в структурата на населението.

Средно, около половината – плюс-минус 1-2%. До летален изход обаче се стига доста по-често при мъже.

Китайско изследване показва, че 64% от хоспитализираните мъже – 2/3 от общия брой. Смъртността е 1,7% за жени и 2,8% за мъже.

Изследвания, проведени от Здравния институт на Италия, показват, че 60% от хората, влезли в болница са мъже, а жените съответно са 40%.

По данни от края на март, средно в Италия са умирали 8% от хоспитализираните мъже в сравнение с 5% от влезлите в болница жени, при които е установен коронавирус.

В Ню Йорк смъртността сред мъжете е 2 пъти по-висока, отколкото сред жените – 43 случая на летален изход с COVID-19 при мъже на 100 0000 и 23 на 100 000 жени.

Учените напомнят, че за коронавирусните инфекции това е характерно – вече известните SARS-CoV-1, предизвикал епидемия през 2003 г., и MERS-CoV, станал причина за епидемия през 2013 г., също по-често убиват мъже, отколкото жени.

Особености на мъжката физиология – рецептори към коронавирус

През май канадски учени от Университета Алберта публикуваха изследване, според което при мъжете концентрацията ACE2, е белтък-рецептор към коронавируса SARS-CoV-2, в кръвната плазма е по-висок, отколкото при жените.

Повече при мъжете е и друг белтък, който участва в процеса на проникване в клетката на вирусната РНК.

Повишените стойности на ACE2, също са свързани с по-чести сърдечно-съдови заболявания в анамнезата и влошени прогнози при сърдечна недостатъчност в сравнение с жените.Това също влияе на изхода на COVID-19.

Имунитет и инфекции

Известно е, че при мъжете половата Х-хромозома е една, а при жените са 2. Всяка от тези хромозоми носи гени, свързани с имунитета.

Резултатът е, че нежният пол е с имунно предимство – жените са по-добре защитени от инфекции. Това обаче има и недостатък – при нежния пол е по-вероятно да се развият автоимунни заболявания.

В ограничено по мащаб изследване, което е проведено от учени от Ню Йорк и Мумбай, участвали 48 мъже и 20 жени.

На жените им били необходими 4 дни, за да се справят с инфекцията, а на мъжете 1,5 пъти повече. Това съотношение се потвърждава и от наблюденията на цели семейства, заразени със SARS-CoV-2.

Полови хормони и коронавирус

Първо, женският полов хормон естроген изобщо допринася за намаляване на риска от развитие на болестта на сърцето и на кръвоносните съдове.

Неслучайно преди настъпването на менопаузата при жените при силния пол вероятността от развитие на сърдечно-съдова болест е доста по-значителна.

До настъпването на менопауза жените по-рядко попадат в групата на повишен риск от развитие на COVID-19

Второ, ако естрогенът играе защитна роля, то тестостеронът може би действа против силния пол. Италиански учени, анализирайки данни от десетки хиляди заразени с коронавирус във Венеция, установяват, че 10% от заболелите минават лечение на рак, включително и на простатата.

По-интересното е, че онкологичните заболявания увеличават риска при COVID-19, но не и в този случай. Онкоболните мъже, които се лекували, прекарвали коронавирусната инфекция по-леко и вероятността от летален изход при тях била 4-5 пъти по-малка, отколкото при другите заразени мъже.

Учените смятат, че причината за това е в антиандрогенните препарати, които се назначават при рак на простатата. Те блокират образуването на тестостерон чрез намаляване на концентрацията в него на белтъка TMPRSS2.

Затова и коронавирусът представлява най-малка опасност за тези хора.

Тестисите – убежище за COVID-19

Една необичайна теория показва, че коронавирусът прониква в мъжките тестиси. Изследванията показват, че рецепторите ACE2 са разпръснати из целия организъм.

При жените в яйчниците са съвсем малко, докато при мъжете в тестисите са доста.

Срещу тази теория са данни от изследванията на сперма – коронавирусът би трябвало да е във високи концентрации в тази течност, ако се размножаваше активно в тестисите, но това не е така. Все пак предпочита дихателните пътища.