На море отиваме, за да си прекараме добре, но плановете за идеална почивка понякога се провалят, заради вируси, бактерии и паразити. Как да избегнем сблъсъка с тях и какво да правим, ако все пак се осъществи?

Вирусите издържат на най-различни климатични условия, всякакви промени в температурите, обитават почвата, водата, могат да запазят жизнеспособност на различни предмети. Заразяването се случва там, където заболелият е оставил някъде следи, обикновено биологични течности, а здрав човек е контактувал с тях.

С какви вируси е най-вероятно да се заразим на морето

Стерилно море

Прието е да се смята, че в морската вода всички вируси и бактерии загиват. Заради тази заблуда често плановете ни за прекрасен отпуск се провалят.

Вирусите се чувстват прекрасно в морската вода, особено в Черно морето, което е слабосолено, и особено в по-затворените заливи, където почти няма вълнение и липсва циркулация на водата.

Бактериите оцеляват, дори в силно соленото море, благодарение на плътната си обвивка, която ги предпазва от външни опасности. Затова и в морето, и на плажа е да спазваме много добра лична хигиена.

За да избегнем заразяване, е необходимо да се стараем да плуваме така, че водата да не ни попада нито в носа, нито в устата. След къпане, вземане на душ и миене на ръце със сапун. Нито ръце, нито плодове не трябва да мием в морето.

По курортите най-често се заразяваме с чревни вируси и бактерии. Повечето от тях се предават чрез водата, чрез мръсни ръце, заразени предмети, кашлица, кихане. Основните симптоми на чревни разстройства, от каквито и да е вируси да са предизвикани, са сходни – висока температура, интоксикация, диария, гадене, повръщане.

За повечето чревни инфекции специфично лечение не съществува. До преди 15-20 години при такива разстройства веднага са се назначавали антибиотици. Много продължават да се лекуват с тях и до днес, макар и лекарите отдавна да преразгледаха своите препоръки.

Сега при чревни вируси се препоръчва обилен прием на течности – минерална вода, чай – черен или зелен, ентеросорбенти, пре- и пробиотици, съдържащи лакто- и бифидобактерии, за нормализиране на чревната микрофлора. Средно оздравяването трае 5-7 дни.

Какви вируси можем да хванем на летния курорт

Ротавирус

Основна причина за стомашно-чревни разстройства. Според инфекционисти един болен ротавирусна инфекция може да зарази целия свят. Вирус може да хванем по време на къпане, разговори, чрез заразени предмети. При малки деца болестта протича много тежко, затова и в списъка на препоръчителните ваксинации е и срещу ротавирусна инфекция.

Имунитетът към ротавирус, който се изгражда след прекарване на инфекцията е за кратко, затова разболяване е възможно по няколко пъти за сезон.

Антителата и клетките с памет предпазват от тежко протичане на заболяването, до голяма степен зависи от състоянието на имунитета и вирусното натоварване.

Колкото повече вирусни частици попаднат в организма, толкова по-тежко ще е протичането.

Предпазването от този вирус е трудно, дори при спазване на всички правила за безопасност.

Херпес

Лесно може да се хване на морето. За обострянето на изявите на херпес инфекцията способстват смяната на климата, на храната и на водата, прекомерното излагане на слънце, преохлаждане и т.н.

Хората, предразположени към херпес обриви трябва да имат под ръка специфични препарати – външни и за вътрешна употреба, които могат да обуздаят вируса за 2-3 дни.

Как се лекуват летните вирусни инфекции на морето

За да се възстановим максимално бързо, е необходимо от първите часове на заболяването да приемаме солеви разтвори за компенсация на минералните соли, които губим с повръщането и диарията.

Тогава при леко протичане болестта има вероятност да отстъпи за 3 дни.

Най-опасното усложнение на чревните вируси е обезводняването, то води до невротоксикоза и шоково състояние, което изисква мероприятия по реанимация. Също болестта може да се усложни от възпаление на жлъчния мехур, хепатит, възпаление на черния дроб. След ротавирусната инфекция може да възникне и панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза. Затова на морето трябва да се пазим повече, особено в първите дни.