Мъжете в по-голяма степен са предразположени към вируси и инфекции, в сравнение с жените.

Как да предпазим мъжкия организъм в период на вируси и простуди

Първа линия на защита

Още през 2016 г. учени от Лондонския университет под ръководството на биолога Франсиско Убеда са изказали мнение, че много вируси са опасни повече за мъжете, отколкото за жените.

Разбира се, имунната система, а също и нейните клетки – лимфоцити, макрофаги, плазмоцити, и хуморални агенти – антитела, цитокини, лимфокини, няма никакви полови признаци.

Имунитетът обаче е тясно свързан с работата на нервната и на ендокринната система, а при тях половите различия не стигат.

Установени са повече от 1100 гени, които имат отношение към различията в имунните реакции на мъжете и на жените.

В такива реакции е важен фактор са големите клетки – макрофаги. Това е първата линия на защита, която влиза в действие при нахлуването на патогените.

Учени от Университета на щата Мичиган в САЩ изучиха големите клетки, за да изяснят в тях половите различия. Както се оказва, активността на гените съществено се различава при представителите на различните полове – при женските макрофаги е по-висока в сравнение с мъжете.

Големите клетки на нежния пол произвеждат и съхраняват много повече вещества, включително серотонин и хистамин.

При активизация на атаките на вируси или на алергени, тези вещества формират активен отговор на имунната система.

Y-хромозомата съкращава гените

И самите гени, отговорни за имунитета, при мъжете са по-малко – съкращава ги наличието на Y-хромозоми в системата на хромозомно определяне на пола XY.

Женският набор от хромозоми XX, напротив, активно стимулира продуцирането на Т-лимфоцитите – клетки-килъри.

Освен това, образува повече антитела, и по-точно на имуноглобин M – IgM, ключов фактор за първичен имунен отговор.

Мъжете са в по-голяма степен предразположени към стрес и го понасят по-тежко – повечето не умеят да изразяват емоциите си, затварят се в себе си и стават раздразнителни за всяка дреболия.

И това състояние потиска не само околните, но и на първо място тях самите, което се отразява неблагоприятно на имунитета на силния пол.

От друга страна, невъзможността да свалим нервното напрежение може да доведе до появата на вредни навици – тютюнопушене, алкохол, наркотици, хазартни игри.

Силният пол е по-предразположен към вредни навици, по-лесно се поддава на тях, които се отразяват силно неблагоприятно на имунитета.

Към тях се добавя още един фактор ненормиран работен ден. Има, разбира се, и жени, които работят от сутрин до късна вечер, но все пак с работа, която изисква пълно себеотдаване, се занимават мъжете.

И това допълнително натоварване върху имунната защита на организма.

Инфекции и вируси са открити

Мъжете по-често се заразяват с хепатит С, особено в групата от 35 до 50 г. е най-висока заболеваемостта според наличните данни.

Тежко протичане на новата инфекция също се наблюдава сред представителите на силния пол, и смъртността сред тях е по-висока, макар и напоследък съвсем да не се набляга на този факт.

В настоящия сезон е особено важно мъжкият организъм да бъде подкрепен, и то с нещо повече от витамини, които и без това липсват в повечето от аптеките, тъй като хората се презапасяват.

Повечето хора знаят за приноса на цинка за подкрепата на мъжкия имунитет. Повишава нивата на имуностимулатора тимозин, който осигурява съзряването на Т-лимфоцитите, предпазва левкоцити и макрофаги, стимулира образуването на антитела.

И това потиска размножаването на вируси и бактерии. Много важен минерал и антиоксидант е и селенът – повишава имунитетът, предпазва от увреждане свободните радикали и възпалението, а също води играе ключова роля при поддържането на пълноценна обмяна на веществата.

Освен това осигурява защита на белите дробове, а в комбинация с цинка способства за отслабване на възпалителната реакция, което в настоящата епидемична ситуация е особено пълноценно.

За недостиг на витамин Д при съвременните хора се говори много, още повече в сезон, когато слънчевата активност е ограничена, и слънцето грее пълноценно само по 1-2 часа през деня.