Витамин D е изключително важен за правилното функциониране на организма, но недостигът му се среща доста често.

Според различни данни, около 30% от хората, които живеят над 40-тия паралел страдат от такава хронична хиповитаминоза.

През зимата ситуацията се влошава – в кратките и често мрачни дни на декември, януари и февруари липса на витамин D може да се открие почти при всеки.

Как може да се нормализират нивата на слънчевия витамин? Всички ли трябва да го приемат под формата на добавки, след като денят започне да намалява?

Как може да се компенсира недостигът на витамин D през зимата

Опасен ли е дефицитът на слънчевия витамин

Витамин D играе ключова роля при усвояване на калций, и когато възникне недостиг на първо място страдат костите. Затова е особено важен за деца в периода на активен растеж и за възрастните.

При нормални нива на този витамин при жените през менопаузата остеопороза се развива много по-рядко.

Скорошни изследвания свързват недостига на витамин Д не само с изтъняване на костите, но и със слабост на скелетните мускули при хора над 60 години.

До тези заключения стигат учените, след като анализират данни на 4157 души в напреднала възраст. Но с това ползите от слънчевия витамин не се ограничават.

Днес с дефицита му се свързват повишен риск от развитие на атопичен дерматит и други алергии, астма, автоимунни заболявания, захарен диабет и дори онкологични заболявания, и по-точно рак на гърдата.

Недостиг на витамина се открива и при хора в напреднала възраст с депресии.

Според различни данни витаминът е от важно значение за предотвратяване на инфекции.

Данните относно това дали слънчевият витамин помага за профилактика на грип не могат да се определят като достоверни, тъй като различни изследвания показват напълно противоположни резултати.

При недостиг на витамин Д по-често се развиват сърдечно-съдови заболявания и продължителността на живота е по-кратка, в сравнение с тези, които не страдат от хиповитаминоза по отношение на слънчевия витамин.

Това дава основание да се предполага, че със слънчевия витамин може да се удължи живота на тежко болни. Изследвания от 2017-2018 г. показват обаче, че това не е така.

Високите дози на витамина не повлиявали на изхода на тежката болест и не понижавали смъртността.

Лечението с витамин Д в такива случаи не оказва необходимия ефект, но неговата роля за профилактика и за поддържане на здравето е неоспорима.

Витамин Д и слънчева светлина

Витаминът се усвоява в 2 форми – Д2 – ергокалциферол и Д3 – холекалциферол. Първият получаваме единствено от храната, а вторият организмът може да синтезира самостоятелно под действието на ултравиолетови лъчи.

Д2 можем да си набавим от мазни риби, черен дроб на треска, говежди черен дроб и яйца. Но количествата са малки, а това означава, че необходимите дози за деня не можем да си набавим само от храната.

Затова и най-ефективният начин за набавяме на така необходимият витамин са разходките на слънце. Не е задължително да стоим дълго време под слънчевите лъчи – достатъчни са около 10 минути 3-4 пъти седмично.

През зимата обаче слънцето е много слабо, а това означава, че трябва да се разхождаме по-продължително време. Достатъчно количество холекалциферол е трудно да си набавим в облачни дни и дори невъзможно.

За синтез на витамин Д са необходими ултравиолетови лъчи, но посещението на солариум не заменя напълно разходките, тъй като соларните лампи осигуряват ограничен спектър ултравиолетови лъчи.

Вариант за зимния период са специални фототерапевтични лампи тип „изкуствено слънце”. Необходимо е да се избират прибори за хелиотерапия, чиито лъчи са много близки по състав на истинската слънчева светлина.

Витамин Д на добавки

Препоръчително е да се консултираме с личния лекар, преди да пристъпим към приемането на хранителни добавки, който назначава изследване за определяне на нивата на витамина в кръвта.

Едва след това може да се определи дали се налага наистина да се приема витамин Д като добавки. Необходимо е при изразен дефицит.

Приемът може да се ограничи да приемане на добавки само няколко седмици, за да се нормализират нивата на витамина в кръвта.

След това денят ще порасне и възможностите за излагане на слънце ще се увеличат значително.