Остеопорозата е заболяване с глобално значение за системите на здравеопазване, тъй като от него, според данните на СЗО, страдат над 200 млн. души по целия свят.

Остеопорозата е сложно заболяване, за чието развитие са идентифицирани голям брой рискови фактори в околната среда, за които е установено, че си взаимодействат помежду си.

То често се свързва с процеса на стареене, но също е възможно да бъде симптом на други заболявания като имунни или хормонални смущения.

А може да бъде причинено и от някои лекарства, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Хранителният недоимък също е от съществено значение, като основният фактор за развитие на остеопорозата е дефицитът на калций и витамин D в тялото.

Освен калцият

Но сега според испански учени трябва да се има предвид и недостигът на витамин Е. В проведено наскоро проучване изследователите помолили 232 жени да попълнят анкета.

Въпросите се отнасяли за начинът на хранене, а също така участничките трябвало да дадат кръв за изследване за нива на витамин Е, а след това били извършени тестове за минералната плътност на костите.

Испанските учени измерили нивата на витамин Е, като направили оценка на съотношението му с нивата на липидите в кръвта, тъй като усвояването на токоферола е свързано с количеството на кръвните липиди.

От 232 жени, 77 били с остеопороза, 43 с нормална костна плътност, а при 112 от тях била открита остеопения – състояние, предшестващо остеопорозата.

Учените установили, че при жените с остеопороза съотношението на витамин Е към липидите било с 16.67% по-ниско, отколкото при жените с нормална минерална костна плътност.

За жените с най-високи нива на витамин Е спрямо липидите съществува 32% по-нисък риск от развитие на остеопороза в сравнение с тези с най-ниските нива на токоферола спрямо мазнините в кръвта.

Какво количество витамин Е се смята за полезно за профилактика срещу остеопороза?

Резултатите от проведеното от испанските учени изследване са в съответствие с предишни епидимиологични проучвания, при които се установи, че ниските нива на витамин Е са свързани с остеопороза.

Но учените не са изследвали въздействието на хранителните добавки, съдържащи витамин Е, върху риска от остеопороза.

Какви дози витамин Е спомагат за предпазване на костите от увреждане не е известно.

Но учените посочват, че клиничните проучвания и изследванията върху животни са показали, че токоферолът предпазва костите и дори предполагат, че е полезен за обръщането на костните увреждания, причинени от никотина.

Други данни показват, че витамин Е е най-ефективен, когато остеопорозата е резултат от възпалителни заболявания като анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус.

Изтъняване на костите

При повечето хора костите преустановяват растежа си на дължина между 16 и 18-годишна възраст, но костната продължава да се увеличава бавно до около средата на 3-тото десетилетие от живота на човека.

От този момент при спазване на добър хранителен режим и здравословният начин на живот, балансът между разрушаването и изграждането на костите остава относително стабилен.

Въпреки това, рискът от загуба на костна маса и следователно намаляване на костната плътност се увеличава с напредването на възрастта, особено при жените след менопауза.

Остеопорозата повишава риска от фрактури на костите на китките, бедрата и на гръбнака.

Макар че изследвания върху хора не са провеждани, авторите на гореописаното проучване заключават, че витамин Е спомага за увеличаването на минералната плътност на костите при здрави жени в менопауза.