Описание

Лупус, наричано още системен лупус еритематозус или вълчанка, представлява автоимунно заболяване. Това означава, че защитната система на организма /имунната система/ поразява здрави тъкани, вместо да атакува патогени като вируси и бактерии, а това предизвиква възпаление.

Въпреки че повечето засегнати хора имат само леки симптоми, заболяването е хронично и продължава през целия живот и състоянието на болния може да се влоши.

Но повечето хора могат да овладеят до известна степен клиничните изяви на болестта и да предотвратят сериозни увреждания на органите. Това се постига чрез чести контролни прегледи и изследвания, достатъчно почивка и упражнения, както чрез прием на медикаменти.

Какви са симптомите на Лупус?

Клиничните изяви зависят от това, които органи са засегнати и колко сериозно са засегнати.

Най-честите симптоми са:

• Умора – заболяването може стане причина за съвсем леко усещане за умора или за чувство за много тежка отпадналост. Дори и леките случаи на болестта водят до затруднения за засегнатите да извършват ежедневните си дейности.

Ставни и мускулни болки - ставите могат да се възпалят, да се зачервят и при допир да бъдат с по-висока температура от на околната кожа. Засегнатите могат да усещат сутрешна скованост.

Артритът, причинен от вълчанката често се развива и от двете страни на тялото по едно и също време. Най-често се усеща в китките, малките стави на ръцете и в лактите, коленете и глезените.

Кожни проблеми – кожните обриви често са характерни за заболяването лупус и насочват лекаря при поставянето на диагнозата. При много от засегнатите се появява обрив във формата на пеперуда, като „крилата“ на пеперудата са над бузите, а „тялото ѝ“ преминава през моста на носа.

Други възможни кожни симптоми са: честа поява на рани по кожата или люспести червени петна по дланите, ръцете, лицето и шията; язви по устата и устните и люспест, червен или пурпурен релефен обрив по лицето, шията, скалпа, ушите, гърдите и ръцете;

Чувствителност към светлина – излагането на ултравиолетова светлина може да влоши обрива и да го направи болезнен при допир;
Промени в теглото – засегнатите отслабват, когато заболяването е в активната си фаза;
• Подуване на лимфните възли – при пристъп на болестта често лимфните възли се подуват;
Главоболие – обикновено се свързва със стрес и напрежение, но може да бъде свързано и с пристъп на лупус.

Какви са причините?

Точната причина за боледуването от лупус не е известна. Учените смятат, че някои хора са родени с определени гени, които влияят на функцията на имунната система. Тези хора са по-предразположени към заболяването. Редица фактори могат да предизвикат пристъп на вълчанката като например някои субстанции, тютюнев дим, както и слънчевата светлина.

Лечение на лупус

Самостоятелна грижа на пациента е от съществено значение за контролиране на заболяването. Засегнатият трябва да привикне да разпознава принудителните признаци на тялото за предстоящия пристъп.

Най-честите такива признаци са: силна умора, болки в ставите, обрив или фебрилитет. Когато забележите някой от тези признаци вземете мерки за овладяването на симптомите на това заболяване.

Справяне със стреса и умората

Стресът може да предизвика пристъп, затова ограничавайте максимално ситуациите, които ви стресират и ви карат да се притеснявате.

• Извършвайте възможно най-малко стресови дейности през деня;
• Делегирайте при възможност задачите си на другите;
• И доколкото е възможно ограничете ангажиментите към други хора до минимум;
• Спортувайте редовно – ежедневната разходка ще ви помогне бързо да се избавите от стреса;

Следвайте по-горните препоръки и значително можете да намалите опасността от неприятни последици, следствие от заболяването лупус.