Повечето хора асоциират супер храните с антиоксидантите и наистина е вярно, че те са най-полезните хранителни вещества, които човек може да си набави.

Консумацията на храни, съдържащи антиоксиданти се смята за превантивна мярка срещу различни болести, забавя се стареенето и се постига укрепване на имунната система.

С посочените по-долу храни и напитки ще си набавите голяма доза антиоксиданти моментално.

Боровинки /Vaccinium/

Плодовете на боровинката са най-добрият източник на антиоксиданти, като повечето диетолози горещо ги препоръчват при прочистване на организма от свободни радикали.

Vaccinium съдържа големи количества естествени антиоксиданти и диетични фибри – вероятно повече от всеки друг плод или зеленчук.

Боровинките също са отличен източник на флавоноиди – силни съединения, които подобряват умствените способности, предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания, потискат образуването на ракови клетки.

Плодовете са изключително ефективно средство за лечение на инфекции на пикочните пътища, които в повечето случаи се причиняват от формирането на колонии на бактерията ешерихия коли.

Домати /Solanum lycopersicum/

Съществува голямо разнообразие от сортове домати, които се използват при направата на почти всички ястия – от супи и салати до сосовете.

Най-ценното е, че доматите са отличен източник на жизненоважни антиоксиданти, които притежават профилактично действие спрямо развитието на рака на простата и други злокачествени заболявания на храносмилателния тракт.

Освен това, въз основа на редица научни изследвания може с голяма степен на сигурност да се твърди, че ликопенът, който се съдържа в големи количества в доматите, спомага за понижаване на риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания с цели 30%.

Ягоди /Fragaria/

Освен, че е толкова сладък и вкусен, има още няколко причини този плод да е толкова ценен.

Консумацията на ягоди се смята, че спомага за поддържането в добро състояние на сърцето и кръвоносната система, ограничавайки възпалителните процеси в артериите и другите вътрешни органи на тялото, поради съдържащите в плода големи количества антиоксиданти.

Фасул /Phaseolus vulgaris/

Повечето хора се изненадват от факта, че бобът също е добър източник на основните антиоксиданти, които предпазват тялото от широк спектър здравословни проблеми.

Всъщност именно фасулът съдържа балансирани количества от голяма част от макро и микронутриентите – белтъчини, калций, витамини, антиоксиданти, фибри и други микроелементи, което го превръща в необходим елемент от всеки хранителен режим, имащ за цел подобряване на здравословното състояние.

А червеният боб, по-специално, се смята, че съдържа по-голямо количество антиоксиданти от всеки друг плод или зеленчук.

Черен шоколад

Макар че в обществото битува мнението, че шоколадът е поначало вреден, то това не се отнася за черния шоколад. Той е ценен източник на много силни антиоксиданти.

Консумацията на тъмен шоколад няколко пъти в седмицата се смята, че спомага за понижаване на кръвното налягане, ограничава количеството на свободните радикали, предпазва от рак и други сериозни здравословни проблеми.

Топ 5 на най-добрите антиоксидантни напитки

Антиоксиданти можем да си набавим и чрез консумацията на различни чайове и сокове, което е особено полезно за хора, които не разполагат време да се хранят през деня, а желаят да запазят здравето си.

Зелен чай

Съдържа уникалният антиоксидант епигалокатехин-3-галат, за който се свързва със свободните радикали и спомага за изхвърлянето им от тялото, като така забавя процесите на стареене.

Сок от моркови

Морковите, както и другите плодове с оранжев цвят съдържат бета каротин и витамин А, като е доказано, че и двете съставки потискат образуването на ракови клетки. Консумирането на сок от моркови около 500 мл. понякога осигурява на тялото необходимата доза антиоксиданти за няколко дни.

Ябълков сок

Ябълките съдържат най-голямо количество антиоксиданти след боровинките. А консумацията ябълков сок осигурява на тялото необходимите витамини и микроелементи, които ще ни предпазят от хронична умора.

Черен чай

Източник е на силни антиоксиданти, които способстват за предотвратяване на развитието на потенциално животозастрашаващи заболявания като рак, болест на Алцхаймер, Паркинсон.

В наскоро проведено научно изследване се установи, че консумацията на черен чай утроява скоростта на образуване на имунни клетки, което го прави изключително полезен при наличие в тялото на смъртоносни инфекциозни организми.

Сок от нар

Нарът е отличен източник на полифеноли, които са естествени антиоксиданти. Смята се, че пиенето на сок от нар може да повиши нивата на кръвните антиоксиданти с до 35%.

Една от най-значимите ползи от консумацията на сок от нар е превантивно му действие спрямо сърдечно-съдови заболявания, които съпътстват живота на милиони хора по света.