Какво е витилиго?

Витилиго е кожно заболяване, при което е налице прогресивна загуба на клетки, произвеждащи пигмент – меланоцити, в резултат на това участъци от кожата остават без пигмента меланин.

Какви са симптомите на витилиго?

Витилиго може да се появи по всяко време след раждането и често се появява като бяло петно без други симптоми на фона на нормално пигментирана кожа. Единствената забележима промяна в засегнатите зони е постепенното обезцветяване, който започва със слабо обезцветяване и прогресира до пълна липса на цвят. Възможно е да се появят едно или повече петна, които постепенно се разширяват и рядко прогресират до цялата повърхност на кожата.

Витилиго има клинични подтипове – сегментно витилиго, при което само кожата на единия или и на двата крака започва да се обезцветява. Витилиго често обхваща и зоната около гениталиите и преимуществено се появява там, където е имало предишни наранявания на кожата.

Каква е причината за витилиго?

Вероятната причина са фактори на околната среда, които взаимодействат с определени наследени гени, което предизвиква унищожаване на меланоцитите. Има много теории за произхода на витилиго. Правени са клинични тестове, при които се предизвика витилиго при излагане на някои химикали.

Въпреки че в повечето случаи на витилиго възникват внезапно и без видима причина. Все пак при около 20% е налице фамилна анамнеза. Работата в индустрия, където има значителна експозиция фенолни химикали, е рисков фактор.

Лечение на витилиго

Лечението на витилиго е до голяма степен зависимо каква част от кожата е обхванало. Малко вероятно е, ако обезцветяването е повече от 5-10 % от повърхността на кожата, то тогава локалната терапия не би била ефективна.

Съвременната клинична терапия обикновено се състои в прием или директно приложение на медикаменти, които потискат възпалението. Най-често силно локални кортикостероиди са много полезни в случаи на ограничено витилиго. Трябва да се внимава и да се ограничи употребата на тези лекарства в определен срок поради вероятността от странични ефекти при прекомерна употреба.

Друг начин на лечение е с калциневриновиинхибитори например такролимус. Тези лекарства имат по-благоприятен ефект и са по-безопасни при продължително приложение. Използването на някои лазери, които излъчват светлина в ултравиолетовия спектър, също може да бъде ефективно.

При болни, при които витилигото е обхванало по-големи области на кожата излагането на ултравиолетови лъчи с дължина между 290 и 320 нанометра може да бъде ефективно. Експозицията на светлинни вълни с голяма дължина над 320  до 400 нанометра в комбинация с прием на определени лекарства наречени порфирини, индуцират производството на пигмент при някои от засегнатите.

Необходимо е многократно излагане продължително време, за да получите оптимални резултати. Всички тези начини  са локални и е възможно да се появят по време на лечението и нови кожни зони с липса на пигментация, въпреки че в други в резултат на лечение е започнало потъмняване на кожата. Това означава, че терапията трябва да обхване и депигментирани области.

Ако сте имали нещастието да кожата ви да се обезцветила напълно, можете да помислите да използвате медикаменти, съдържащи хидрохинон, които да унищожат и малкото останали мелатоцити.

Макар че повечето дерматолози не приемат този начин на лечение, някои от тях твърдят, че могат да излекуват вертилиго чрез промяна на начина ви на хранене като изключите напълно захарта от менюто си и за около 3 месеца пигментацията се възстановява, а и според е много важно желанието ви да се излекувате.

Превенция на витилиго

Макар че официалната медицинска практика счита, че няма начин как да се предпазим от виртилиго, последните клинични тестове установяват връзка между емоционалното състояние и появата на обезцветяването. И затова не приемайте каквото и да ви се случва толкова сериозно, така няма да се дестабилизирате емоционално.