Какво представлява вертиго?

Вертиго или световъртеж е усещането, че вие или светът около вас се върти или движи. Когато чувствате, че вие се въртите, без фактически да го правите, това се нарича субективен световъртеж.

Усещането, че светът около се върти или движи се нарича обективен световъртеж.

За разлика от неспецифичния световъртеж или замаяност, вертигото има няколко причини.

Какви са симптомите при вертиго?

За да е налице вертиго се предполага, че човек усеща, че самият той се движи или върти, без да има физическо въртене или движение.

Характерните симптоми са чувство за липса на координация , дезориентация и объркване. Възможно е да се появи и някой от тези симптоми:

 • Гадене и повръщане;
 • Изпотяване и/ или необичайни движения на очите.

Продължителността на симптомите може да бъде от няколко минути до часове. Могат да и постоянни или както е в повечето случаи, епизодични.

Вертигото може да бъде и в резултат на рязко движение или рязка промяна на позицията на тялото. Важно е да информирате лекаря си за всяко скорошно нараняване на главата, както и лекарствата, които приемате.

Възможни са и придружаващи симптоми като частична загуба на слуха и шум в ушите. Засегнатият от вертиго може да има смущения в зрението, отпадналост, затруднен говор, както и затруднения при ходене.

От какво се причинява вертиго?

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (ДППС) е едно от най-често срещаните състояния, причиняващи вертиго.

То е свързано с вътрешното ухо и се проявява с кратки епизоди на интензивен световъртеж, когато пациентът променя позицията на главата си.

Това се дължи на малки кристали вътре в полусферичния канал на ухото, които се движат ненормално и предизвикват усещането за вертиго.

Освен това, акустичната неврома е втора причина за вертиго. Това е форма на тумор на нервната тъкан на ухото, която може да предизвика различни симптоми, включително усещане за въртене.

Този тумор обикновено се развива бавно и може да повлияе на сензорния вход на ухото, който е отговорен за баланса.

Болестта на Мениер е още едно заболяване, свързано със световъртеж и баланс. Това е хронично заболяване на вътрешното ухо, което води до епизодични атаки на световъртеж, нарушаване на слуха и ушно пълнота.

Точната причина за болестта на Мениер все още не е напълно разбрана, но се смята, че нарушеното равновесие на течностите в ухото има роля в нейното развитие.

Възпалението на вътрешното ухо може също да предизвика вертиго. Това състояние е често свързано с вирусни инфекции и може да предизвика временни проблеми с баланса и координацията.

Обаче, в много случаи това състояние се излекува само си след известен период от време.

Лечение на вертиго

Съществуват разнообразни начини за лечение на вертиго като домашно лечение, лекарствена терапия, физиотерапия.

Лекувайте се сами у дома само ако преди това сте се консултирали с лекар.

Ако вашият лекар одобрява, можете да приложите няколко домашни средства за лечение на вертиго:

 • Допълнителен прием на витамин Д е полезен за хора с диагноза доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж.
 • При вертиго се препоръчват и някои билки като например корен от джинджифил, гинкобилоба и кориандър, които помагат за намаляване на честотата и интензивността на пристъпите на вертиго.
 • Акупунктурата е полезна при някои от видовете вертиго.
 • Избягвайте вещества, които могат да повлияят на координацията като тютюн, алкохол и кофеин.
 • Пийте много течности.

Лекарствата, които най-често се предписват при вертиго са:

 • меклозин;
 • дифенхидрамин;
 • скополаминтрансдермален пластир;
 • прометазин;
 • диазепам.

Тези лекарства трябва да се вземат само според указанията и под наблюдението на лекар.

Превенция

За хората, които са склонни към губене на равновесие при пристъп на вертиго, е важно да се предприемат предпазни мерки, за да се предотврати рискът от падане и нараняване.

Това може да включва използване на помощни средства като тояги или дори съпровождение при движение на по-опасни места.

Редовните упражнения за подобряване на баланса и координацията могат също да бъдат полезни, като например йога или пилатес.

Тези, които са подложени на риск от инсулт, трябва да полагат усилия за поддържане на оптималното си здраве. Това включва регулярно контролиране на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Поддържането на здравословен начин на живот, като упражнения и здравословна храна, може да допринесе за намаляване на риска от инсулт.

За хората, страдащи от болестта на Мениер, спазването на специална диета може да помогне за управлението на симптомите.

Ограничаването на приема на сол е особено важно, тъй като натрият може да влоши ретенцията на течности във вътрешното ухо, което води до усещане за пълнота и световъртеж.

Това може да включва избягване на солени храни и контролиране на натриевия прием.

Възможностите за превенция на вертиго и свързаните с него проблеми са разнообразни и се основават на индивидуалните нужди и здравословен стил на живот на всеки човек.