От частна лаборатория правят тестове за коронавирус и при установяване на положителна проба, се обаждат по телефона, като указват на заразените да отидат в болница, дори и на фона на липса на симптоми.

Защо НЕ трябва да се бърза с ходенето в болница при коронавирус

Председателят на Оперативния щаб обаче отново припомни, че така само излишно се създава паника, тъй като сега голям брой хора с положителни проби се стичат към УМБАЛСМ Пирогов и към ВМА, което довело до бързото им препълване.

 От изследваните последно проби за коранавирус има 18 положителни в София, 1 в Пещера и 2 в Бургас, така общият брой на болните от COVID-19, които са потвърдени достига 163.

Според председателя няма да е пикът този месец, най-вероятно ще е в края на април или през май, не може да бъде неправена точна прогноза.

Ако пандемията „преживее” и летните месеци, не е ясно какво ще се случи. Председателят на оперативния щаб заяви, че най-вероятно и няма да може да дава пресконференции, ако продължи да есента.  

Хининът може да се приложи само при тежка симптоматика

Отново се повдигна въпросът дали хининът помага при COVID-19, засега няма достатъчно данни и продължителни изследвания по всички стандарти, които да могат да го потвърдят.

До голяма част информацията за действието на хининовите препарати при COVID-19 се базира на наблюдения от лечението на пациенти в Китай и във Франция.

Основен принцип на приложението на тези препарати е да се комбинират с антибиотици, и се назначават само при тежка клинична картина. Не могат да се използват за превенция.

Аналгин хининът, който е спрян от производство и забранен за употреба, не е доказано, че може да помогне, тъй като няма информация дали могат да се правят подобни аналогии по отношение на действието на даден препарат.

Наблюденията са на базата на приложението само на хлорквин – антималарийния препарат, който не е разрешен за аптечната мрежа.

Съгласно Наредба №10 на здравното министерство за неразрешените медикаменти, такива могат да се доставят в болниците по заявка, каквато вече е направена от ВМА.

Препаратът ще бъде даден на пациентите, които са с тежка клинична картина. Дарение на 100 опаковки хлорквин от по 100 таблетки оригинален препарат, изкупен от Европа, е доставено малко преди брифинга в оперативния щаб.

Две болници под карантина – Токуда и в Бургас

1 заразен млад мъж в Токуда, който е с двустранна пневмония, поради усложнената клинична картина е направен тест.

Лечебното заведение е затворено от РЗИ за дезинфекция и за установяване на контактните лица, докато не изтече 24-часовата карантина, няма да бъде отваряно.

Осигурен е коридор единствено за болните на хемодиализа и раждания по спешност, за които случаи има достъп до болницата.

В Бургас лекар от частна болница е дал положителна проба за коронавирус и лечебното заведение е поставено под карантина. Установени са контактните му лица, които са 2-ма души.

Медици от Софиямед са отправили запитване през медиите до оперативния щаб защо продължава толкова дълго карантината в лечебното заведение. Професор Мутафчийски заяви в отговор, че има второ огнище – лекар, който се заразява на ски в Банско.

55 души са поставени под карантина в Майчин дом, рехабилитатор е с положителна проба и това са лицата, с които е бил в контакт.

30 дни болнични след изписване с пневмония

От оперативния щаб потвърдиха, че са изписани тримата, които доказано са излекувани, и се дава 30-дневен болничен, който задължително трябва да се изкара у дома – не да се използва за прекопаване на градината и за ходене на почивка. Такава е практиката след всяка пневмония да се дава по месец болничен.

В Карнобат ще се пръска с хеликоптер срещу комари, тъй като сега се зараждат, не е за дезинфекция срещу вируса, поясниха от оперативния щаб.

Засега само в Южна Корея провеждат дезинфекция от въздуха, като препаратите се разпръскват с летални апарати.

Защо се налага 30 дни, защото когато се лежи, болничните трябва да се изкарат у дома – да не прекопае градината, да се отиде на почивка.

Вирусът е внесен от Австрия – данните са категорични

8 души, които са със сериозна симптоматика, са на възраст между 20 и 50 години. Младите боледуват по-леко, но това не означава, че не боледуват, добавиха от оперативния щаб.

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести обяви, че има категорични епидемиологични данни, че вносът на вируса е от Австрия и от други западноевропейски държави.

По всяка вероятност за разпространението на вируса у нас са допринесли тези, които са отишли на екскурзия в Западна Европа в разгара на епидемията.

У нас няма заразени китайци, те не са никаква заплаха, тъй като веднага са изолирали, показали са високо ниво на дисциплина, затова нито един от китайците няма заразен.