ОВоеннослужещи от военно формирование 24 490 в Асеновград са поставени под карантина заедно с техните семейства, след като е установен случай на коронавирус при военен на 33 години, за който според информацията е от Пловдив.

От РЗИ са потвърдили за случая от военното формирование в Асеновград, като уточняват, че принудителна изолация е наложена на семейството на военнослужещия, както и на неговите колеги, с които е бил в директен контакт.

Заради млад военен може да поставят под карантина цяло поделение

Малко по-късно на брифинг областният управител на Пловдив Дани Каназирева изясни, че се касае за военен, млад мъж на 33 години, който в петък се е почувствал зле, направен му е PCR тест, който е показал положителен резултат.

По повод епидемиологичната обстановка в област Пловдив Каназирева посочи, че няма основания за паника, тъй като областта е втората по население след София-град, с над 700 000 души, към момента 187 са потвърдените случаи на COVID-19, като около 90 от тях са активни.

На запитване от журналисти дали ще се наложи поставяне под карантина на цялото военно формирование 24 490, областният управител не даде отговор, като заяви, че са направени предписания, провеждат се епидемиологични проучвания и едва след това експертите ще излязат със своите предложения.

Областният управител посочи, че бумът на заболели е, заради струпването на много хора на едно място, докато всички спазваха дистанция, нощните заведения не работеха епидемиологичната обстановка беше сравнително спокойна, а сега всички се отпуснаха, никой не спазва мерки и резултат и серия от огнища и дифузно разпространение в столицата.

Информацията за 60-те случая от Смолян не е потвърдена

По непотвърдена информация в заводът за авточасти, който се намира в община Смолян, се установени 60 случая на заразяване, след тестване на 350 работници за сметка на управителя на предприятието.

В него за заети 750 души, като предстои те да бъдат тествани, окончателната информация най-вероятно ще бъде публикувана довечера, след полунощ, от информационната система.

Стартира дезинфекция в производствените помещения, няколко от производствените линии са спрени, но източниците, които се използват от медиите отказват да потвърдят за 60-те заразени, затова ще се чака обновяването на информационната система след полунощ.