Преди години много семейства специално водеха децата си през лятото на село, при баба, за да имат възможност да пият прясно издоено краве мляко.

Днес всички хора знаят, че млякото е богато на калций и то задължително трябва да се пие, за да имаме здрави кости.

Но ето, че се отказва, че нещата са много различни: при тези, които пият много мляко, костите са по-слаби, а животът - по-кратък.

В това наистина шокиращо откритие на шведските учени е много трудно да се повярва. Но пък няма и причина да се съмняваме в неговата истинност. Учените са наблюдавали 100 000 души, употребяващи мляко, сред които 61 000 жени и 45 000 мъже.

Жените са били наблюдавани в период от 20 години. През това време 15,5 хиляди от тях са починали, а при 17 000 са се наблюдавали трошливи кости. Мъжете са били наблюдавани около 11 години, като през това време са починали над 10 000 от тях, а 5000 страдали от слаби кости и претърпели счупвания.

И сега следва най-поразителното - сред жените, които на ден са пили не по-малко от три чаши мляко, счупванията са се срещали почти два пъти по-често. Учените смятат, че всяка чаша мляко увеличава риска от смърт с 15% при жените и с 3 процента при мъжете.

Млякото, разбира се, неслучайно се препоръчва за укрепване на костите. То съдържа не само калций, но и фосфор и витамин D - те работят в унисон, повишавайки плътността на костната тъкан. Но каква е причината тези достойнства да остават на заден план?

По мнението на учените това е веществото галактоза. Захар, която в последно време се смята за една от най-вредните. Даже съвсем малко количество галактоза, използвано в експеримент с животни, е доказано че предизвиква ускорено стареене на организма и мозъка и води до по-ранна смърт.

При заболяването галактоземия - вродена болест, при която количеството на този вид захар в кръвта се увеличава постоянно, още в детска възраст се развиват поражения на мозъка, старчески болести като катаракта и остеопороза.

Има много изследвания, които показват, че продуктите, богати на галактоза, сериозно увеличават риска от рак на яйчниците при жените.

Галактозата се съдържа най-вече в млякото - една чаша съдържа около 5 грама, или една чаена лъжичка. Как тази захар се е озовала там, когато знаем, че млякото съдържа съвсем друг вид захар, наречена лактоза, или млечна захар?

Работата е в това, че лактозата в червата се разпада на глюкоза и галактоза. Има още не малко продукти, които съдържат тази вредна захар, но тя е в много по-малки количества, отколкото в млякото.

Как да се живее без млякото, след като то е толкова важно и полезно? Много просто. Вместо мляко, употребявайте млечни продукти, на първо място кисело мляко. Всички полезни вещества са съхранени, а вредните са редуцирани до голяма степен.

При ферментацията, бактериите разрушават голяма част от галактозата, както и от глюкозата. При получаване на извара и сирена тези вещества остават в излишната суроватка. Така че е по-добре млякото да се консумира в преработен вид.

Спорът за ползата от млякото за защита от счупвания и трошливост на костите не е нов. Основно се спори за това нужно ли е да се пие достатъчно мляко на всяка възраст или само в детските години, когато се формират костите.

Но изводът на учените за негативното въздействие на галактозата поставя този проблем в нов ракурс и, несъмнено, поставя дискусията затова само на галактозата ли се дължи вредното въздействие на прясното мляко.

Затова е най-добре то да се замени с млечно-кисели продукти, които се отличават от млякото не само с намаленото съдържание на галактоза, но те съдържат и бактерии и млечна киселина, които подобряват микрофлората на червата.

Това, на свой ред, позитивно влияе на обмяната на веществата, антиоксидантния статус и на дълголетието. Известно е, че склонността към напълняване зависи и от бактериите в червата.