Пре есента супите се превръщат в една от най-предпочитаните храни – пилешка, гъбена, борш, топъл пилешки бульон.
Но навсякъде пишат, че това е вредно ястие.
Истина ли е?
Съществуват множество заблуди за супите и бульоните.
Кои от тях са истина и кои не?
Заблуда №1
Гастроентеролози и педиатри уж казвали, че супите разреждали стомашния сок и намалявали концентрацията на храносмилателни ензими, тоест затруднява се усвояването на храната.
Реалност
Стомахът е така устроен, че течността го напуска веднага, а твърдата храна остава понякога по няколко часа, за да смели до течна каша – химус с частици 1-1.2 мм.
По-големите не стигат до дванадесетопръстника.
И през цялото това време се отделя стомашен сок с киселина и само един тип ензими – протеази, разграждащи белтъчините и то само частично.
Нито мазнини, нито въглехидрати се разграждат в стомаха.
Основното храносмилане протича след стомаха – в дванадесетопръстника, където постъпват ензимите от панкреаса, и впоследствие в тънкото черво.
И концентрацията на ензими не се понижава от супите.
Храносмилането протича само в течна среда и ако водата не стига, тънкото черво я всмуква, а ако е много, я пропуска.
Така че течното първото ястие само облекчава храносмилането.
Заблуда №2
Месният бульон бързо се усвоява в червата, и черният дроб не успява да преработи това количество течно съдържимо.
И в крайна сметка екстрактите от месото под формата на неразградени отрови прескачат черния дроб и започват пътешествие из целия от организъм, което вреди на вътрешните органи.
Реалност
В една порция първо водата е приблизително около 300 мл – това не е натоварване на черния дроб.
Екстрактите също.
Първо, те естествено присъстват в месото, пилешкото, рибата, гъбите и другите продукти, на основата на които е направена супата.
Второ, екстрактите – това са натурални биологични съединения, които не представляват голямо натоварване за черния дроб.
Сред тях има много полезни вещества, някои дори се предлагат под формата на хранителни добавки.
Има и не особено полезни вещества, които се образуват в организма и се извеждат от бъбреците.
Но ако са сериозни увредени, е възможна акумулация на токсини.
Заблуда №3
Топлинната обработка, многобройните преварявания, на които се подлагат съставките на супите, намаляват количеството на полезните вещества.
Реалност
Процесът на варене е един от най-полезните и щадящи методи за приготвяне на храна.
Температурата е много по-ниска, отколкото при печене, и още повече, в сравнение с приготвяне на грил или на барбекю.
При варене в бульона попадат много минерални вещества.
И в случая на първото ястие не се губят, а се усвояват от организма.
Първото притежава т.нар. сокогонен ефект.
Това означава, че спомага за образуването на храносмилателни сокове – стомашен и панкреатичен, сок на дванадесетопръстника, а също и на жлъчен.
Първо, това е добра подготовка за храносмилане на белтъци и мазнини, които ще постъпват с храната впоследствие.
Разбира се, ако супата е много мазна или пресолена, или с добавена много сметана – това не е полезно. Но супите като първо ястие не са вредни, а много полезни.
Естествено, част от витамините при приготвяне се разрушават.
Но не всички, освен тях има и други полезни вещества, които остават – това са фибри, антиоксиданти.
И затова зеленчуци, подправки, използвани при приготвяне, са много полезни.
Второ, полезни са пълноценните месни белтъци, пилешко и риба, в зависимост от това, което добавяте в супата.