Едни експерти говорят, че солта е вредна, а други, че без сол ще умрем. Захарта беше обявена за „бялата смърт“, но без нея, оказва се, процесът на размножава спира. А какво става с маслото, холестерола и много други „опасни“ вещества и храни?

Мъдрият български народ казва: „2-ма лекари – 3 мнения“. И това е обяснимо. Индивидуалният опит на лекаря има право на съществуване.

Но как да си обясним парадоксите, които възникват в научната среда, където би трябвало да ги няма?

Нали доказателствената медицина, по експериментален път е установила всичко – това означава да ѝ отдадем чест и да изпълняваме всички нейни предписания.

Но не всичко е така в медицинската „държава“. В медицината традиционните представи и новите научни данни не бързат да се поставят под общ знаменател, а в резултат ние имаме диаметрално противоположни гледни точки за едни и същи храни и вещества. Ето няколко прости примера:

1. Месо

За това колко белтъци е необходимо да приемат хората в напреднала възраст, съвсем неотдавна никой не спореше. След като се пенсионираш – яж по-малко месо.

И не просто малко, а най-добре – веднъж 2 пъти седмично. С заника на живота нови клетки се образуват в по-малко количество, а организмът не расте. Затова много белтък сега не е нужен.

Така се е мислело винаги. Ако и ние самите се замислим – защо в старческа възраст е необходим строителен материал за организма под формата на белтъци. На тази позиция се крепи и медицината в много държави.

Но научно е било установено, че остарелият вече организъм все пак използва белтъци – за да поддържа в нормално състояние вече съществуващите клетки.

Да, нови такива се появяват все по-рядко, но и старите също е необходимо да се реставрират, ето защо белтъкът е необходим за организма в старческа възраст – за „ремонтни работи“.

Но не това е най-важното. Доказателствената медицина е установила, че за реставрация на вече наличните клетки, се разходва много повече белтък, отколкото за тяхното възобновяване в млада възраст.

Ето това е странен парадокс. И какво да правим ние в такава ситуация? И как да се отнасяме към тези нови резултати от изследванията?

Много активна дискусия по този въпрос започна в САЩ. Отвъдокеанските специалисти категорично са против увеличаването на белтъка в хранителния режим на хората в напреднала възраст.

Те твърдят, че белтъчините предизвикват хипертония, което заболяване ускорява развитието на атеросклероза, и поради тази причина е необходимо не само да се увеличи, но и съвсем да се намали употребата на месо.

Европейските учени се отнесоха с разбиране към новото изследване.

Според тях за образуването на атеросклеротична плака в най-голяма степен за виновни мазнините, а не белтъчините. И въпреки това те не бързат да препоръчват в старческа възраст да се яде повече месо.

2. Захар

Цялото човечество се вдигна на борба със захарта и това е абсолютно разбираемо, тъй като диабетът е опасно заболяване.

Но в италиански учени, които се занимават с изучаването на вкуса на човека, направили опит да изключат сладкия вкус при експерименти с мишки и се оказало, че те спрели да се размножават – мъжките не желаели да се сношават с женските.

3. Холестерол

Още по-противоречива е ситуацията около холестерола, тъй като се оказва, че много хора доживяват до дълбока старост и с висок холестерол, и с атеросклероза и без спазването на никакви диети – и това се открива от патоанатомите.