Как стоите в момента? Можем да си представим, че четете този текст, като сте сложили единият ви крак върху другия. Вероятно сме познали. Но все пак няма да ви обвиняваме за това.

Просто да стоят в седнало положение с кръстосани крака предпочитат повече от 60% от жените и повече от 30% от мъжете. А някога замисляли ли сте се над това, че такава поза може да не е много полезна за здравето на вашите крака?

Защо стоим с кръстосани крака?

Няма никакво научно обяснение на тази поза. Просто не е толкова удобно. Просто си представете как бихме седели, ако бяхме крак връз крак. Но продължителният престой в една и съща поза способства за развитие на остеохондроза.

А когато единият крак леко отече, тогава сменяме тяхното положение и по този начин се наместваме на офисния стол.

Но учени от университетския медицински център на Ротердам установили, че скръстените в коленете крака водят до удължаване на крушовидния мускул, разположен зад тазобедрената става, с 11% в сравнение с позата, когато краката са разположени на едно ниво, и с 21% в сравнение с краката в изправено положение.

Така, според учените, кръстосаните крака придават стабилност на тазобедрената става, именно поради тази причина е толкова удобно да се стои крак върху крак.

Защо се смята, че да седиш с кръстосани крака е чисто женска поза? А за мъжете е естествено да раздалечат коленете си колкото се може по-далеч.

Благодарение на това мъжко убеждение, на представителите на силния пол им е толкова трудно да пътуват седнали в обществения транспорт.

Но пък на жените нищо не им пречи да седят с кръстосани крака, и това дори помага, ако сте си сложила къса пола. А кой не помни ефективния трик с кръстосани крака, който направи Шарън Стоун в най-известният ѝ филм „Първичен инстинкт“.

Защо да се седи крак върху крак е вредно?

В това, че седенето с кръстосани крака е вредно, още през 1999-та година компанията „Фарматон“ се опита да убеди широката общественост.

Пускането на пазара на нейния препарат „Венастарт “ беше съпроводено с агресивната рекламна кампания „Великото кръстосване“, в която фармацевтите призовавали хората за 24 часа да се откажат от кръстосването на краката в седнало положение.

В крайна сметка идеята за „разкръстването“ не се реализира въпреки че хората бяха заплашвани с отоци около глезените, повишено венозно налягане, прещипване на нервните окончания, тромбофлебит и разширени вени.

Какво се случва, когато седим дълго крак върху крак?

В клиниката за лечение на хипертония в Истанбул провели едно любопитно изследване. На пациенти било измервано кръвното налягане, когато и с двата си крака били стъпили на пода и когато вдигали единия крак върху другия.

Във втория случай кръвното налягане се оказало малко по-високо. Но когато пациентите спирали да кръстосват краката си артериалното налягане веднага се завръщало към нормата.

Скръстването на краката действително води до временно повишаване на кръвното налягане, поради вдигането на единия крак върху другия, тъй като така изтласкваме кръвта към сърцето.

Но дългосрочни изменения в организма не се наблюдават.

Барбарю Дрю, специалист по сърдечно-съдова хирургия и професор в Калифорнийския университет в Сан Франсиско смята, че няма никакви медицински доказателства в подкрепа на това, че кръстосването на краката е вредно за здравето.