Количеството на употребяваните калории в студеното време от годината е необходимо да се увеличи, за да се справим със студовете.

Макар и зимата все още да не е установила почти никъде у нас, а само по високите части на планините. Все пак е добре да сме наясно, че в един момент изключително ниските температури ще станат обичайни за всички българи.

Заедно със застудяването ще се появи авитаминоза, депресия и цялостно лошо здравословно състояние. В това си състояние ще можем само да завиждаме на животните, които заспиват зимен сън.

Но хората все пак не могат заспят за 4-5 месеца, колкото и да им се иска. А ако желаем да бъде активни и да се радваме на живота във виещата навън виелица е напълно възможно.

И това е възможно да се направи без специални витамини и прием на хранителни добавки, а само като съблюдаваме правилен зимен хранителен режим.

Как да се предпазим от меланхолията, за да почувстваме напълно новогодишното настроение?

40% от ежедневното ни меню трябва да се състои от меню

През зимата се променя топлинния обмен на човешкия организъм. Кръвоносните съдове се свиват при много ниски температури, като по този начин ограничават топлоотдаването, нараства потребността от енергия.

Поради тази причина за борба с ниските температури човек е необходимо да приема повече калории чрез храната.

Дневната норма калории се изчислява индивидуално, като се изхожда от параметрите на тялото и физическата активност. През зимата обаче е наложително да се увеличи – с 10-15%, поясняват диетолози.

Тъй като калориите са енергетичния потенциал на човека, с който да реагира на новите климатични условия.
Най-лесният начин за справяне със зимните студове е да се яде повече месо.

В ежедневното меню трябва да бъде около 40%.Месото в чист вид, а не колбасите, полезна питателна храна, тъй като осигурява енергия поради високото си съдържание на белтъци – осигурява защита от загуба на мускулна тъкан, като спомага за увеличаване на издръжливостта и повишавайки защитните сили на организма срещу вируси и бактерии.

Да заменят месото могат само яйцата, млякото и рибата.

Без белтъчна храна в климатичните условия на умерените ширини, в които се намира България, може да се понижи имунитета на организма.

Но, въпреки призивът на диетолозите да се увеличи калоричността на храната, сладките и тестените храни следва да се ограничат.

Сладкишите и бонбоните бързо насищат организма с въглехидрати, но не дават чувство за ситост. Когато гладът се пробуди, а в студените дни това е по-често от обичайното, може отново и отново да се яде сладко, а такъв режим на хранене може да доведе до напълняване.

Витамини? – в киселото зеле

С лошото настроение и стресът диетолозите съветват да се борим с помощта на киселото и прясното зеле. Тъй като през зимата ние употребяваме по-малко плодове и зеленчуци, на организма ни не му достигат витамини.

За да се попълни недостатъка не е достатъчно да се купуват всевъзможни хранителни добавки и хапчета от аптеката. Достатъчно е да включим към менюто повече ястия от зеленчуци.

През зимата е най-добре да се употребяват тези плодове или зеленчуци, които са отгледани в района, в който живеете, не са за предпочитане вносните, които най-често са от Гърция и Турция през зимата.