Описание

Еквиноварус, наричан също вродена деформация на стъпало е термин, който се използва за означаване на няколко състояния, при които стъпалото е с необичайна форма и позиция. Всяка от следните характеристики може да бъде налична и да варира от съвсем лека деформация до много сериозна такава.

• Стъпалото, особено петата е по-малка от нормалното;
• Страничната част на стъпалото може да бъде насочена надолу вместо настрани;
• Предната част на стъпалото може да бъде завъртяно към това на другия крак;
• Ходилото може да бъде обърнато и в редки случаи то може да сочи нагоре;

В повечето случаи деформациите вече присъстват при раждането и могат да бъдат засегнати единия или и двата крака. При почти половината от страдащите от деформация на краката деца са засегнати и двата крака.

Въпреки че състоянието вродено криво стъпало е безболезнен за бебето, лечение в повечето случаи трябва да започне веднага.

Деформациите могат да доведат до сериозни проблеми при израстване на детето. Но при своевременно започване на лечение повечето деца , родени с подобна аномалия, могат да водят нормален живот.

Какви са симптомите?

Аномалията, въпреки че не предизвиква страдания за детето, в крайна сметка води до дискомфорт за него и да се превърне в забележимо за него и останалите деца увреждане. Без лечение, деформацията на крака не може да се коригира от само себе си.

Стъпалото ще остане с усукана форма и засегнатият крак може да бъде по-къс и по-малък от другия. Тези признаци стават все по-явни и се превръщат в голям проблем, тъй като детето расте.

Детето не може да си обува нормално обувките и не може да участва в игри. Когато лечението започне непосредствено след раждането, ще спомогне за преодоляване на този проблем.

Какви са причините?

В някои случаи деформацията е просто в резултат от позицията на бебето, докато то се развива в утробата на майката.

Но най-често аномалиите във формата и позицията на ходилата се дължат на комбинация от генетични фактори и такива на околната среда, която взаимовръзката не е добре изяснена от медицинските специалисти. Ако някой в семейството има такава деформации, съществува известна вероятност, те да се появят и при децата.

Но ако например първото ви дете има такава аномалия, то тогава рискът и второто също да е засегнато, е много висок.

Когато се установят деформации на стъпалото при раждане, трябва да се направят изследвания за други заболявания като спина бифида например, тъй като в мнозинството от случаите аномалиите на ходилото са свързани с други здравословни проблеми.

Също така еквиноварусът може да бъде резултат и от здравословни проблеми, засягащи нервната система, мускулите и костите като например мозъчен удар или друго увреждане на мозъка.

Лечение на вродено криво стъпало

Лечението започва веднага след раждането, тъй като тогава костите на бебето са много гъвкави и лесно могат да бъдат правилно позиционирани.

Консервативното лечение се извършва с правилното позициониране на стъпалото, доколкото е възможно, от ортопед и след това се поставя гипс. Тази процедура по позициониране и последващо обездвижване се повтаря на всяка 1-2 седмици в продължение на следващите няколко месеца.

Като с всяка следваща процедура, ако лечението е ефективно, ходилото трябва да достига все по-близо да обичайната си позиция. При повечето деца се наблюдава достатъчно подобрение, като в такъв случай целта на по-нататъшното лечение е да се запази правилната позиция на стъпалото, докато детето расте.

Това се постига чрез шиниране и упражнения за разтягане. За да намалят дискомфорта на детето родителите трябва да му закупят специални пригодени за крака му ортопедични обувки. Освен това шините е наложително да се носят поне през първите 3 месеца, а след е достатъчно да се слагат само вечер, докато изминат 3 години.