Балантидиоза представлява заразяване с чревния протозоен паразит, наречен Balantidium coli /B.coli/. Този тип инфекция рядко се среща в България, макар че хората могат да се заразят с B.coli от поглъщането на инфекциозни цисти от храна или вода, която е замърсена с изпражнения. В повечето случаи инфекцията протича без проявление на симптоми, но при някои хора се развиват такива, най-честите са диария и коремна болка.

Къде Balantidium coli е ендемична?

Този вид инфекция е рядка у нас, но въпреки това представлява зооноза, чийто основен резервоар за човека са прасетата. Затова заболяването се среща по-често в райони, където се отглеждат свине, особено ако не се спазват санитарно-хигиенните изисквания.

И с оглед предвид тежкото състояние на животновъдите в България, съществува сериозен риск от заразяване около свиневъдните стопанства.

Как се предава Balantidium coli?

Протозойният паразит се предава по фекално-орален път. Хората могат да се заразят от замърсена вода или храна, която е била в контакт с инфектирани животински или човешки екскременти. Заразяването може да се осъществи по няколко начина:

Консумиране на месо, плодове и зеленчуци, които са били замърсени от заразен човек или от фекалии на животно, съдържащи инфекциозните цисти на паразита.
• Миене на храни или пиене на заразена вода.
Лоши хигиенни навици;

Какви са симптомите и признаците?

Повечето опаразитени не проявяват никакви симптоми. Balantidium coli заразява дебелото черво, в което се отделят инфекциозни микроскопични цисти, които премиват в изпражненията, което създава опасност от повторно опаразитяване или хелминитизиране на други хора.

Засегнатите с компрометирана имунна система имат най-сериозни клинични изяви. Първоначалните прояви на заболяването се проявяват в рамките на 5-30 дни от заразяването.Най-често те са персистираща диария с доста чести дефекации – обикновено между 6 и 10 на денонощие, дизентерия, много силни болки в корема, загуба на тегло, гадене и повръщане.

Фецесът при изхождане е воднист, като е възможно да има примеси на кръв и слуз и е с много остра неприятна гнилостна миризма.В повечето случаи ако не се лекува е възможно опаразитеният да получи перфорация на дебелото черво.

Как се поставя диагнозата?

Провежда се лабораторно изследване на фекални проби. При изследването под микроскоп може да се открие протозойния паразит в изпражненията.

Лечение на балантидиоза

Съществуват 3 медикамента, които се използват за унищожаването на паразита. Това са тетрациклин, метронидазол и йодокинол. Но те се отпускат с рецепта, затова ако смятате, че се опаразитени, трябва първо да ви бъде поставена диагноза и след това да ви бъде назначено лечение.

Как можем да предотвратим този вид паразитоза?

Най-ефективният начин за предотвратяване е спазването на стандартите за добра лична хигиена. Измивайте ръцете си със сапун и топла вода винаги след посещение на санитарните помещения, смяна на пелени и след боравене с хранителни продукти.

Повтаряйте на децата си колко важно редовното миене на ръцете за предотвратяване на заразните болести. Измивайте всички плодовете и зеленчуци с чиста вода при приготвяне или преди консумация, дори и ако могат да се белят.

Препоръчително е кореноплодните зеленчуци като например картофи и моркови да се киснат в оцет и след това да се измиват с вода. Освен това след рязането на зеленчуците измивайте ножа, преди да започнете да режете нещо друго.