Закономерности в развитието на женската сексуалност

Всяка възраст е като летяща планета, която със своята светла страна винаги е обърната към живото сияние, а на другата пада сянката. С какво това може да е полезно?

16-25 години – романтизъм

Това време за встъпване в сексуалността. Девойката се опитва да определи каква ще стане в бъдеще и все още не желае да прави своя окончателен избор.

Във всяка среща тя се надява по-добре да опознае своите емоции и усещания, да разкрие собствения си сексуален потенциал. Този период от живота преминава под силното влияние на опита от детските и тийнейджърските години. В психиката на девойката продължават да действат предходните защитни механизми.

Затова младите жени във връзките си търсят чувство за защита не по-малко, отколкото приключения. Една от най-важните особености на тази възраст е романтизъм, който се проявява в най-различни образи.

Това е ключово за психологията на този период съчетание – от една страна жаждата за опознаване и разкриване на собствените възможности, а от друга безкрайното очакване на прекрасния принц, мечта за надежден и обичащ мъж, който ще успее да събуди нейната сексуалност.

Тъмната страна – гняв, потиснатост, протест

Сексуалният опит понякога се съпровожда с тревожни чувства, усещане, че на жената я обхващат сили, които не може да контролира.

На 16-25 години тя се чувства неумело и неловко едновременно. Това може да породи у нея жажда за протест – против полученото от нея възпитание и този образ на женственост, който ѝ е предала нейната майка.

От светлата страна – желание за привличане, повишаване на самооценката

Това е време за открития – способ за специфично утвърждаване на себе си, благодарение на което самооценката хармонично нараства. Това помага за приемане на необходимостта от очакване, непременен спътник на тази възраст.

25-38 години - желание за креативност

Период на естествена стабилизация на емоциите – жената по-добре опознава своето тяло и това, което да прави, за да бъде на една вълна с него. Познати са ѝ силните преживявания, освен това се проявява и желанието за внасяне на креативна нотка в сексуалността.

След 35 години усещането за тиктакането на биологичния часовник може да сведе сексуалността до зачеване и раждане на деца. А ролята е на мъжа е само на производител, или човек, който ще я изпълни с радост – от споделеното от двамата желание да имат деца.

Ако предходният етап мине без сериозни душевни травми и провали в отношенията, жената открито и в пълна степен се наслаждава на свободата – да бъде себе си и да следва своите желания.

Неудовлетвореност и нетърпение

Когато очакванията не се оправдават, чувството за неудовлетвореност може да придаде на всичко, което е свързано със сексуалността, горчив вкус.

Ако срещите с мъжете са хармонични и плодотворни, жената се разкрива истински. Но когато сексуалният ѝ живот не намира правилна и точна посока, усещането за потиснатост изпълва целият ѝ чувствен свят, който се оцветява в нюансите на раздразнение и нетърпение.

38-47 години – чувственост

Прагът от 40 години става като момент на истината, когато е необходимо ясно да се определи, в какви отношения жената се намира със себе си, своето тяло и желание.

Грижата за майчинството отстъпва, отново се отваря пътят за желанието, насладата или новите опасения.

Напълно естествено е сексуалността да започне да се гради около усещането и образа за женственост. Характерна особеност на този период е потребност да се преразгледа и преоцени собствената идентичност.

През този период жената създада хармонични отношения със собственото тяло. В нея се ражда вътрешно спокойствие, излъчва сила и хармонична увереност в себе си. Многобройни изследвания на тема женска сексуалност потвърждават, че повечето жени изпитват за пръв път оргазъм на тази възраст.

47-50 години – търсене на смисъл

Ключовите четири години са тези, които позволяват да се определи навлизането на жената в 6-тото десетилетие на живота. Въпросите, които възникват през този кратък промеждутък от време, трябва да получат своя отговор.

Времето не чака, затова е необходимо да изпитваме удоволствие от отношенията ни с половинката. За да постигнем това трябва да знаем какво искаме и уверено да го заявим.