Невинаги щастието се постига от първия път. При някои се налага отново да се омъжат/оженят. Какви грешки трябва да се избягват, за да не се скъса новата връзка като тънък конец.

Грешките, които да избягваме при втори брак

Не прибързвайте

Не е желателно веднага да започваме нова връзка след развода. Да си оставим време за възстановяване, да свикнем с ролята на свободен човек.

Да сложим точка на миналото и да започнем да планираме бъдещето. Но не трябва да сме и твърде взискателни към новата половинка.

Всеки ден, мислейки, че тревата на съседката е по-зелена, домът по-голям, а нейната половинка по-успешна, е възможно така и да не изпитаме дългоочакваното щастие.

Никога няма да бъдете радостни и спокойни, ако не се научите да цените това, което вече имате.

Не изисквайте подвизи

В училище са ни казвали, че уважението трябва да се заслужи. Но във връзката, която предполага безкористни чувства, това не работи. Не трябва да живеем с идеята, че всеки ден трябва да заслужаваме признателността на половинката.

Трябва да се уважаваме един друг без условия, просто заради това, че сме решили да поемем заедно по общ житейски път, да създадем ново семейство.

Грешките са неизбежни, но когато чувстваме любовта и уважението на най-близкия ни човек, тяхното поправяне става по-лесно.

Не се ядосвайте за дреболии

Никой от нас не е идеален. Всеки има своите недостатъци. Да се научим да не се сърдим за дреболии – за незатворената паста за зъби и за некачествените домати, закупени от магазина.

Яростта ви няма да се увеличава, когато спрем да се ядосваме за дреболии, което ще остави в сърцето място за любов и удоволствия, щастие от нова връзка.

Не играйте на мълчанка

Не очаквайте половинката да ви разбира с половин уста, да чете мисли, да изпълнява желания. Позволяте му да бъде просто човек, а не екстрасенс със свръхвъзможности.

Необходимо е да говорим това, което чувстваме. Това ще помогне на новия ни спътник в живота по-добре да ни разбира и повече да ни цени.

Не оставяйте много място за бившия

Ако от първия брак има родени деца, то бившия съпруг често ще присъства в новото семейство в ролята на трето лице. Понякога това създава напрежение, предизвиква спорове.

Не позволявайте на бившите да заемат твърде много място във вашия живот, а още повече да се намесват в новите ви отношения. Какво и да направи новият ви съпруг, ще бъде винаги втори, а с това той трудно ще се примири.

Иска му се да бъде първи и единствен, но това място е заето.

Не се отказвайте от срещи

Редовно прекарвайте време с половинката, организирайте си един на друг романтични изненади и срещи. Колкото по-пълноценно е времето в което сте само двамата, толкова по-щастлива е връзката.

Срещите укрепват емоционалната връзка и дават възможност да научим нещо ново за половинката. Ако не разполагате с достатъчно време или с излишни средства за ходене на кино или за вечери в ресторант, просто се разходете, държейки се за ръце, планирайте отпуска на мечтите си и поемете към него с малки крачки.

Не произнасяйте думата с буквата Р

Да заплашвате с развод е нечестно. Това наранява силно и предизвиква душевна болка. За да не стигне до такова тежко решение, внимателно подбирайте думите си.

При сключване на брак ни питат дали сме готови да живеем в радост и тъга, в болест и здраве. Трудните времена в двойката са неизбежни, важно е как ще излезем от тях. Ако се грижим за чувствата, те ще живеят вечно.

Не говорете лошо за новия съпруг

Особено на приятели и родители. Третите лица често са необективни и познават ситуацията само от една страна, затова не могат да помогнат с подходящ съвет.

Семеен психолог е добър повод за решаване на проблема, ако можем да открием такъв.

Пазете половинката от нападките на онези, които са ви близки, и се обръщайте за помощ към тези, които могат да заемат неутрална позиция.

Всеки конфликт в двойката – това е резултат от постъпките и на двамата.