Светският начин на живот и затлъстяването са сред най-големите причинители на безплодие. Това заявява д-р Панкай Шриващав, практикуващ лекар в Дубай.

Според него, хората, които създават семейства в по-зряла възраст, имат по-малки шансове за успешно зачеване. Фактори като тютюнопушене и диабет, също могат да затруднят възпроизводството.

Доктор Шриващав посвещава живота си в начинанието да помага на двойките да постигнат мечтата си и да станат родители. Той работи в Центъра за репродукция и гинекология в Дубай и е ръководил повече от 2000 раждания.

През юли 1992 г. се ражда първото бебе заченато ин витро, а той е пряк свидетел на събитието. Според специалиста, безплодието е световен проблем. При 15 % от двойките се среща проблем при зачеването на деца.

В Близкия изток са по-разпространени проблеми като синдром на поликистозните яйчници, главно поради генетика, но и като резултат на съвременните промени в начина на живот.

Жените в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са изложени на по-висок риск от развитие на синдром на поликистозните яйчници, защото при тях се срещат повече диагностицирани случаи на диабет. Около 25 на сто от възрастните в ОАЕ имат диабет. Доказано е, че високите нива на инсулин, произведен в резултат на заболяването диабет, уврежда яйцеклетките.

Д-р Шриващав помага на над 500 двойки да се сдобият с дете. Той установява, че 38 на сто от жените в субконтинента страдат от синдром на поликистозните яйчници. Засегнатите на Персийския залив са 32 на сто, докато при кавказките жени проблемът засяга само 14 на сто.

Голяма част от мъжете в този регион не са склонни да признаят, че имат проблеми с плодовитостта, тютюнопушенето или злоупотребата с алкохол и наркотици.

През 1991 г., когато д-р Панкай Шриващав започва работа в „Рашид Хоспитъл“, често вижда жени да пристигат с майките си, за да търсят решение за проблема с мъжката плодовитост. Повечето мъже биха искали жените да вярват, че неспособността за зачеване на дете е женски проблем, но това съвсем не е така.

От 2004 г. клиниката на д-р Шриващав помага за раждането на 2900 бебета. Лекарите приемат по седем пациенти дневно. Във Великобритания, 2 на сто от всички бебета започват живота си в клиника, тъй като са родени в резултат на някаква форма на лечение на репродукцията.

Възрастта се отразява при женската плодовитост. Най-добър шанс за забременяване имат жените до 28 годишна възраст. Постепенно шансовете стават все по-малки, до навършването на 38 годишна възраст. След  като премине 40 г., броят на яйцеклетките на жената значително се понижава.

До 45-годишна възраст, от 90 до 95 на сто от женските яйцеклетки стават негодни, което означава, че вероятността за зачеване значително намалява и съществува риск от увреждане на плода.

Една от пациентките споделя, че в продължение на 10 години се е опитвала да забременее, но не е имала тази възможност и когато мечтата й станала реалност, тя се е почувствала все едно е на увеселително влакче. Бременността й обаче протекла по-трудно от нормалната и все пак е завършила с успешно раждане.

Безплодието при мъжете се лекува чрез интра-цитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI). Процедурата протича, като се взима сперматозоид, с помощта на тънка игла, с дебелина, една десета от човешки косъм, и се инжектира в яйцеклетката. Техниката се използва от 1991 г. до днес.