Може би някои от вас са чували за чудодейните ползи от ябълковия оцет. За други пък, той не е нищо повече от овкусител за някои ястия и салати.

Макар и някои специалисти да гледат с пренебрежение към продукта, има изследвания, които са доказали, че ползите от оцета не са просто мит. В днешната статия ще ви разясним защо си заслужава да го консумирате и защо не трябва да прекалявате.

Ябълковият оцет може да убие много видове бактерии

Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за да почиства рани. Също така се счита, че оцетът инхибира действието на някои бактерии в храната, за да не се разваля. Според, традиционната медицина, оцетът действа благоприятно върху лекуването на гъбички по ноктите.

Понижава нивата на кръвната захар

Някои експерименти са показали, че оцетът намалява кръвната захар с 30% след консумация на 50 гр бял хляб. Оцетът подобрява чувствителността към инсулин и значително понижава кръвната захар.

Все па някои лекари съветват да се внимава с консумацията му, за да не се стигне до състояния на хипогликемия.

Помага при отслабване

Според някои проучвания, оцетът удължава чувството за ситост и помата за постигане на постоянен калориен дефицит. Помага и при хора, страдащи от затлъстяване, като води до редуциране на мазнините в коремната област и загуба на тегло.

Понижава холестерола и подобрява сърдечното здраве

Предполага се, че ябълковия оцет може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите. Има и някои изследвания, които показват, че оцетът намалява кръвното налягане при плъхове, а това е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Проучвания от Харвардския университет е показало, че жени, които са консумирали редовно ястия с оцет имат намален риск от сърдечни заболявания.

Защитни ефекти срещу рак

Има проучвания, направени върху плъхове, които са показали, че оцетът може да убие ракови клетки. Все още, тази теория не е напълно доказана.

Подобрява състоянието на кожата

Предвид антибактериалните свойства на оцета от ябълки, е установено, че помага за предотвратяване на кожни състояния като суха кожа и екзема. Оцетът е изключително ефективен срещу пърхот, а и доказано възвръща блясъка на косата.

Смята се, че прилагането на разреден оцет върху кожата, може да помогне срещу пигментни петна.

Рисковете, които носи оцетът

Ябълковият оцет без съмнение носи ползи за здравето ни, но само при условие, че се консумира балансирано. Прекомерният прием на оцет може да доведе до някои проблеми:

  • Ерозия на зъбите;
  • Пречи на усвояването на диуретици, слабителни лекарства и инсулин;
  • Може да бъде опасен при състояния на гастропареза;
  • Наранявания на лигавицата на хранопровода.