Томографията все по-често се прилага при диагностика на заболявания. Но по какво се различават видовете томографии – магнитно-резонансната и компютърната.

В медицината технологията започва да се прилага сравнително неотдавна – в края на миналото столетие, а широко разпространение в България получи едва през последното десетилетие.

Всъщност томографията е получаване на изображение на напречното сечение на вътрешната структура на обект. В случая с човека – неговите вътрешни органи и тъкани.

Получаването на това изображение е възможно с използването на различни техники.

В случая с магнитно-резонансната томография стои явлението ядрено-магнитен резонанс. Апаратът е настроен, за да измерва реакцията на водородните ядра при възбуждането им с електромагнитни вълни в статично магнитно поле.

По този начин в областта на изследвания орган се генерира силно магнитно поле, което в процеса на сканиране въздейства на атомите на водорода, а по-вярно е да се каже на протоните, които преминават от хаотично състояние в подредено.

Под краткотрайното въздействие на радиовълни протоните на водорода преминават в движение и подават слаб радиосигнал, който се улава от апаратурата.

Допълнителните възможности дава така нареченият МРТ илипознат на повечето от нас като ядрено-магнитен резонанс с контраст.

Преди началото на процедурата в кръвта на пациента се въвежда специално контрастно вещество. Благодарение на тази процедура различните тъкани на екрана на компютърния монитор придобиват различен цвят, което позволява на лекаря да постави по-точна диагноза.

Между впрочем, именно поради силното магнитно поле вътре в апарата, тоест магнитно-резонансния томограф, на пациенти с всякакви метални детайли – от пиърсинги до импланти, по тях или вътре в тялото, е строго забранено да преминават тази диагностична процедура.

Технологията магнитно-резонансна томография позволява получаването на изключително точно изображение на вътрешните органи и тъкани, въз основа на което всеки компетентен лекар е способен да постави диагноза или да се предположи такава и пациентът да се изпрати на допълнителни изследвания.

Компютърна томография – КТ

В широк смисъл компютърната томография – това са всички съвременни методи за томография, тъй като всички те се провежда с участието на компютър.

Но най-често така наричат конкретна технология – метод на рентгенова компютърна томография.

Как е видно от пълното название, в основата на този метод стои друга технология, а именно – използване на рентгеново облъчване.

Скенерът на компютърния томограф се завърта около тялото на човека и прави снимки под различни ъгли. Получените изображения се събират и се обработват на компютър.

В резултат се получава триизмерно изображение на изследвания орган или на части от тялото. Въз основа на това изображение лекарят също поставя диагноза.

МРТ или КТ – кой метод да изберете?

Въпреки че и двата метода дават приблизително еднакъв резултат, всеки от тях има своите предимства и недостатъци. На първо място се посъветвайте с лекар кой метод ще бъде по-подходящ във вашия случай.

Възможно да е допустимо да изберете някой от методите по ваш избор, а понякога е строго препоръчително МРТ или КТ.

Ситуации, когато за предпочитане е МРТ

• Подозрения за тумори и новообразования в меките тъкани и на мозъка;
• Сканиране на вътречерепните нерви, хипофиза;
• Инсулти;
• Определяне на стадий на злокачествено заболяване;

Ситуациите, когато за предпочитане е КТ

• Увреждания на костите на черепа, лицевия скелет, челюстите, зъбите и другите кости;
• Травми на мозъка и на костите на черепа;
• Заболявания на гръбначния стълб – дискова херния, остеопороза, сколиоза