“Японската диета е айподът на диетите” - казва Наоми Мориама, съавтор на книгата “Японските жени не стават стари и дебели: тайните на токийската кухня на майка ми”.

Японската кухня - казва тя - концентрира невероятната енергия на храната в компактни и приятно големи порции.

Всъщност изобщо не е нужно да готвите точно в японски стил. Напълно е достатъчно да ядете повече риба, зеленчуци и плодове, сервирайте по-малки порции, яжте осъзнато и по-бавно, консумирайте здравословни продукти по-често (тофу, ориз).

Първо ползите. Тъй като японската диета е много здравословна японските мъже и жени са по-здрави и живеят по-дълго от всеки друг на планетата.

Не само че средната продължителност на живота достига 86 години при жените и 79 при мъжете (в САЩ са 80 години при жените и 76 при мъжете), но те също живеят по-качествено, в по-добро здраве и с по-добри физически възможности дори и ако са на 75 години.

Най-важното за здравето е това, че японците са номер 1 в развития свят по ниски нива на затлъстяване сред населението (едва около 3% от японците са затлъстели, в сравнение с около 11% при французите и 32% от американците).

И ако си мислите, че става въпрос за гени - не, в грешка сте. Японците, които придобиват западния начин на хранене бързо започват да генерират килограми и да трупат мазнини.

Яжте с очи - магията на японската кухня се крие в комбинацията от засищащи храни с малко калории и по-малки порции.

Японската кухня със своята естетичност и външен вид ни кара да ядем бавно, по-малко и да се наслаждаваме на красотата на храната.

Храненето с по-бавно темпо от своя страна ви дава възможност да се почувствате заситени по-рано и да изядете по-малко храна.

Морияма казва, че японците изяждат средно по 25% по-малко калории на ден в сравнение с американците и това частично обяснява по-голямата продължителност на живота.

Ако намалите калориите с 8% на ден като същевременно увеличите своята активност, може да увеличи продължителността на живота - казва се в проучване на Медицинския колеж във Флорида.

Намаляването на калориите не е необходимо да бъде трудно и болезнено. Просто трябва да замените по-калоричните храни (чипс, шоколад, бисквитки) с нискокалорични храни (супи, плодове, зеленчуци).

Проучване на университета на щата Пенсилвания показва, че ако порцията ви е с 25% по-малка ще поемете с 30% по-малко калории. Така ако прилагате това правило можете да завършите деня с около 800 калории по-малко.

В Япония порциите се сервират в отделни малки купички вместо в една голяма чиния. Вечерящите имат шанса да избират между по-голям брой храни в по-малко количество.

Доказано е, че ако сервираме храна в големи чинии ще я изядем, независимо дали сме били толкова гладни или не, като така ще завършим деня с излишък от калории.