Авторите на ново изследване смятат, че яденето на яйца и на храни, богати на холестерол, увеличава риска от смърт.

Нека да разберем, наистина ли е обосновано да смятаме холестерола, който съдържа храната, за опасен за здравето.

Да ядем ли храни с холестерол или не

Твърдението, че холестеролът е свързан с болести на сърцето, не изглежда ново за никого. Почти всички за слушали за т.нар. висок холестерол в кръвта. Но въпросът дали е вреден, когато се консумира от хранителен продукт, не изглежда толкова лесен за отговор.

Холестеролът е необходим на организма. Съдържа се само в животинската храна – диетичен холестерол – яйца, масло, месо, скариди и други. Освен това в необходимо количество може да се синтезира и от черния дроб.

В кръвта ни се придвижва, като се присъединява към комплекс от белтъци и липиди – липопротеини.

Съединяването на холестерола с липротеини с ниска плътност опростено се нарича „лош” холестерол, а с липопротеини с висока плътност – „добър”.

Нивото на лошия холестерол в кръвта се увеличава не само заради това, че ядем холестерол.

Ролята на диетичен холестерол в развитието на атеросклероза и болести на сърцето за първи път е описана в началото на 20-ти век.

В изследване, което се смята за едно от най-важните открития на 20-ти век, учен храни зайци с храна, богата на холестерол. При животните в крайна сметка се развива атеросклероза на аортата.

От проведените експерименти са изминали повече от 100 г., но доколко е вреден холестеролът, който се съдържа в храната за здравето, остава предмет на дискусия.

Критиците отбелязват, че по природа зайците, за разлика от хората, не ядат холестерол. Освен това, храната с холестерол обикновено съдържа и наситени мазнини, които могат да влияят на риска от атеросклероза, изключение са яйцата и ракообразните.

Предполага се, че чувствителността на хората към хранителния холестерол може да варира. През 1991 г. е описан мъж на 88 г., който е изял по 25 яйца на ден, който е без признаци на атеросклероза.

Тази реакция може да се смята за изключителна – все пак диетичният холестерол може да повиши – все пак и хранителният холестерол може да повишава нивата на лошия холестерол в кръвта.

Не холестерол, а наситени мазнини

Високото ниво на лош холестерол е един от рисковите фактори за развитие на атеросклероза, и като вследствие – болести на сърцето и инсулт.

Според съвременните представи, от диетичните фактори на това ниво решаващо влияние оказват не холестеролът, а наситените мазнини.

Те се съдържат в много храни от животински произход и в кокосовото масло.

През 1965 г. учени от Харвард провеждат изследване, което според днешните стандарти не може да се смята за етично.

В експеримента с психично болни те установяват, че наситените мазнини оказват по-голямо влияние върху нивата на холестерол в кръвта, отколкото самият диетичен холестерол.

Тези заключения подкрепят няколко по-късни и по-малко радикални изследвания.

Какво показват изследванията и ръководствата

Научните данни за вредата от холестерола остават безпротиворечиви. Данните от отделните изследвания могат да обезкуражат тези, които обичат да ядат яйца.

Например, през 2019 г. анализ от 6 изследвания показва, че диетичният холестерол е свързан с болести на сърцето и риск от смърт, вследствие на тяхното развитие. Но като цяло изследванията дават смесени резултати, въз основа на които е трудно да се правят категорични изводи.

Заради недостатъчното доказателства за вредата от холестерола и ползите от ограничаването на неговото количество в хранене, същият е зачеркнат от списъка с опасни хранителни фактори в редица документи.

Максимално количество прием на холестерол чрез храната вече не фигурира в американските диетични препоръки и в ръководството на американската кардиологична асоциация по намаляване на нивата на сърдечно-съдовия риск.

По-рано, например, преди 20 г. се е препоръчвало употребата на не повече от 300 мг холестерол на ден.

Яйцата – полезни и вредни

Яйцата са добър източник на качествени белтъци, витамини и други биоактивни вещества, сред които каротеноиди, холин и лецитин. Сред другите белтъчни продукти те влизат в американските диетични препоръки.

Много хора избягват да ядат яйца, тъй като според някои данни, холестеролът, който се съдържа в тях, може да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Какво показва най-новото изследване

Най-новото изследване, в което са били обработени данни на повече от 500 000 души, показва, че яденето на яйца е свързано с рискове за здравето. Участниците в изследванията били наблюдавани около 16 г. те ежегодно попълвали подробни анкети за своето хранене.

Употребата на всеки допълнителни 300 мг холестерол или на всяка половина яйца на ден е било свързано с увеличаване на риска от смърт по всякакви причини, сред които и рак, със 7%.

Същевременно не става въпрос за влиянието на този показател върху яйчените белтъци.

Авторите на изследването, публикувано в PLoS Medicine смятат, че ограничаването на холестерола и конкретно на яйчените жълтъци трябва да понижава риска от смърт.

Въпросът остава без отговор

В коментарите за Science Media Centre редица експерти изказват скептични съображения по повод научния труд.

Най-големият недостатък на изследването – това била събраната информация за ядене на яйца. Когато искат от хората да си спомнят какво са яли през изминалата една година, е възможно голямо количество грешки, напомнят експертите.

Такива изследвания не могат да дават точни резултати и отговори по тях.

Храним се с комбинация от храни, и само една от тях – яйцата, не могат да бъдат обвинявани във всички проблеми.

Да обвиняваме яйцата в увеличаване на риска от болести на сърцето и на кръвоносните съдове е опростяване, и затова заключенията от изследването не са правилни.

Данните, които са изведени от изследването, не се връзват с това, което се знае за сравнително лекото въздействие на яйцата и на диетичния холестерол в кръвта и болестите на сърцето, в сравнение с много други рискови фактори.