Всичко най-важно за основната научна награда.

Лауреатите на Нобеловата награда по физиология или медицина през 2020 г. са Харви Оливър, Майкъл Хютън и Чарлз Райс. Нобеловият комитет отбеляза техният принос в изучаването на вируса на хепатит С.

Защо Нобелова награда точно за хепатит

Вирусният хепатит съществува в 2 основни форми. Една от тях е предизвикана от вируса на хепатит А, който се предава основно чрез храната и водата.

Другата, много по-сериозна, се предизвиква от 2 вируса – на хепатит В и С, които се предават основно по кръвен и полов път. За откриването на вируса на хепатит В Нобеловият комитет вече даде награда на американския физиолог Барух Бламбърг през 1976 г.

Харви Олтер, който сега е начело на отделението по инфекциозни болести в Националния институт по здравеопазване на САЩ, тогава изучава хепатит, който възниква след кръвопреливане. И забелязва, че случаите на хепатит са не по-малко, дори след като се появяват тестове за вирусите на хепатит А и В.

Същевременно британецът  Майкъл Хютън, който сега завежда института по приложна вирусология в канадския Университет Алберта, работи във фармацевтичната компания Chiron.

Тогава той се заема с изолирането на неизвестния вирус. За тази цел му се налага да събере ДНК от кръвта на шимпанзе и да изясни на кои от фрагментите реагират антителата на кръвта на хората, болни от неизвестен хепатит.

Така успява да определи виновника за болестта РНК вирус от семейството на флавивирусите, вирус на хепатит С.

Накрая, остава да се докаже, че именно този вирус предизвиква хепатит С след кръвопреливане. И тук идва трудът на Чарлз Райс от Университета на Вашингтон в Сен Луис – сега професор по вирусология в Университета на Рокфелер. Той изолира участък от генома, който му се струва по-важен за размножаването на вируса на хепатит С от другите.

Събирайки експерименталния вирус, който съдържа тези критични участъци, но не носи в себе си инактивиращи мутации, Райс го инжектира в черен дроб на шимпанзе, и при тях се развиват всички характерни за хепатит С симптоми.

Лекува ли се хепатит С и В ефективно

Според данни на СЗО, днес 71 млн. души живеят с хроничен хепатит С. Тази болест е опасна не само с това, че предизвиква възпаление и нарушава функциите на черния дроб, но и с това, че е основна причина за възникване на рак на черния дроб.

През 2016 г. почти 400 000 души умират, поради последствията от заразяването с вируса на хепатит С, основно от цироза и рак на черния дроб.

Противовирусните препарати обаче, ако се приемат навреме, биха предотвратили 95% от тези смъртни случаи.

Тяхното откритие става възможно благодарение на научните трудове на лауреатите през тази година.

Изследванията им водят до това, че вирусът на хепатит С не само престава да бъде неизвестен виновник на опасната болест, но и да се намира на пътя на унищожението, според Нобеловият лауреат, макар и очакванията са да е доста дълъг.

Толкова дълъг е и пътят на лауреатите до момента, в който стигат до Нобелова награда.

Първото откритие в тази област е направено през 1975 г., след това през 1989 г. вирусът е клониран, и през 1997 г. е доказана неговата непосредствена патогенност.

Защо не успяха да прогнозират Нобеловата награда за медицина

На Нобеловият комитет са му необходими още над 20 г., за да оцени значимостта на техните научни трудове.

През тази година списъкът на лауреатите не съвпада с повечето прогнози.

Агенцията, която успява точно да прогнозира решенията на Нобеловия комитет, очакваше за тази година награди да получат изследователите на основния комплекс на хистосъвместимостта, болестта на Рет и на пълногеномен списък с асоциации.

Въпреки че много от предсказанията на агенцията се сбъдват през последните 2 г., нови лауреати няма нито в списъците за 2019 г., нито за 2018 г. Възможно е за тях да не е дошло все още времето.

През 2018 г. едно от старите предсказания на Агенцията се сбъдва – Нобелова награда присъждат на Джеймс Елисън и Тасуку Хондзе за откритието на регулаторни механизми, които забавят активността на Т-лимфоцитите.

Блокадата на тези механизми се превръща в основа за противотуморните лекарства от ново поколение.

През 2019 г. Нобелова награда за медицина получават 3-ма учени. Техните научни трудове също косвено са свързани с рака – изследователите установяват механизъм, с помощта на който клетките реагират на недостига на кислород.

Този механизъм може да се използва от туморните клетки, за да шантажират, образно казано, организма и да изискват повече кислород и хранителни вещества.

Хепатит и рак – как те са свързани

Ракът на черния дроб се счита повече за мъжка болест – за съжаление, силният пол е по-предразположен към заболяването. По данни на Международни организации, ежегодно по света се откриват по около 600 000 случая на рак на черния дроб.

И тази форма на рака се смята за една от най-агресивните. Бързо прогресира и често води до летален изход.

В 86% от случаите причина за рак на черния дроб е хепатит и неговото усложнение – цироза. През годините, през които са провеждани изследвания са установени приблизителни срокове на образуване на злокачествени тумори – в случая с хепатит В това може да отнеме 10-20 г.

Хепатит С води до рак значително по-бързо – за 5-7 г. Това са усреднени показатели, характерни за заболяванията в късни стадии. Съвременната медицина може да постигне отлични резултати от лечението на хепатити при своевременното тяхно откриване и правилна терапия.

Също така огромно внимание се обръща на профилактиката на тези заболявания. Страшната диагноза рак може да се избегне, ако:

  • Своевременно се проведе ваксинация;
  • Навреме се открие хепатит и се проведе правилно лечение;
  • В случай на цироза или на хронични вирусни хепатити не по-рядко от веднъж на 2-3 г. е добре да се посещава специалист по чернодробни заболявания. Плановите прегледи и изследвания обикновено се състоят в контрол на нивата на алфа-фетопротеин и редовно ултразвуково изследване на коремната кухина.

При подозрение за хепатоцелуларен карцином се назначават допълнителни изследвания, на първо място, на кръвта.

Това е необходимо, за да се определят количествените показатели на алфа-фетопротеинът – белтък, който попада в кръвта при развитие на тумори.

При показатели над 500 нанограма на милилитър или пък стабилно повишаване на концентрациите на този белтък при няколко изследвания може с определена степен на увереност да се говори за развитие на рак на черния дроб.

В този случай се назначават и различни радиологични методи на изследване, сред които компютърна томография, ЯМР и ангиография. С тяхна помощ може да бъде получена по-точна картина за състоянието на черния дроб от ултразвука.

За да се определи характерът на самия тумор, дали клетките са доброкачествени или злокачествени, се провежда биопсия под контрола на ултразвук – с помощта на специална игла се взема малка частица тъкан за изследване.

Този комплекс от диагностични мерки позволява да се състави точна клинична картина и да се назначи максимално ефективно лечение.

Методи за лечение на рак на черния дроб

Един от най-ефективните е резекция на черния дроб – хирургично отстраняване на засегнатия участък. Решението за операция лекарите взимат, изхождайки от много фактори, сред които количество огнища, размер, разположение, общо здравословно състояние и други.

Абсолютно противопоказание за резекция е само тежката форма на цироза. Това е свързано с вероятността от загуба на тъкан на черния дроб, а заедно с нея и на нейните съдове и жлъчни протоци.

След отстраняване на по-малки огнища здравата тъкан на черния дроб възстановява загубата, а при цироза този процес е невъзможен, и черният дроб просто престава да изпълнява своите функции.

Още един вариант за хирургично лечение на рак на черния дроб, това е, когато засегнатият орган се заменя със здрав. Също актуално изискване е размерът на тумора да е не повече от 5 см за едно образувание и не повече от 3 см в диаметър, ако огнищата са няколко.

В противен случай туморът може да се появи и в засегнатия здрав черен дроб. Още едно важно изискване за трансплантация – това е липсата на трансплантация.

Ако резекция и трансплантация са невъзможни, се прилагат методи на лечение, при които въздействие се оказва непосредствено на тумора.

Това е например, съвременният и доста ефективен метод за химиоемболизация. По време на процедурата се прекъсва притокът на кръв към тумора, и непосредствено в него се въвежда химиопрепарат.

Нов метод за лечение на рак на черния дроб – химиоемболизация

Огромно предимство на химиоемболизацията е в това, че токсичните вещества на препарата се въвеждат директно в огнището на увреждането, което позволява използване по-малки дози и намаляване на неблагоприятното въздействие върху организма.

Към методите на лечение от ново поколение се отнасят имунната терапия – активация или усилване на имунната система със специални компоненти, за да се помогне на организма сам да се справи с раковите клетки.

Сега този метод е най-ефективен при разпространение на туморния процес. Резултатите от изследванията показват, че имунотерапията е с голям потенциал.

Предимствата на този тип лечение са очевидни – минимум странични ефекти и по-малка вероятност от рецидив на заболяването.

При лечение на рак на черния дроб също се прилага радиочестотно въздействие, замразяване на тумора с течен азот, въздействие с висока температура.

Стратегията за лечение се подбира индивидуално във всеки конкретен случай, тъй като е важно да се отчете не само характерът на самия тумор, но и състоянието на организма като цяло, наличието на съпътстващи или хронични заболявания.

Терапията на рак на черния дроб рядко се основава само на един метод. Обикновено се съчетават няколко, поддържащи програми, а след това и радикални средства – и за рехабилитация.

Важно е да се разбира, че въпреки доста агресивният характер на рака на черния дроб, се поддава на лечение. И тази болест може да се предотврати, ако внимателно се отнасяме към своето здраве и следваме препоръките по профилактика на хепатит.