Американски лекари за първи път въведоха пациент в състояние на анабиоза. Предполага се, че този метод може да се използва за помощ за пострадали, които се докарват в болница с травми застрашаващи живота. Експериментът вече е одобрен от FDA.

С анабиоза спасяват, дори и при малък шанс за живот

Лекари от Медицинския факултет към Университета на Мериленд в Балтимор се решават на необичаен експеримент – те въвеждат пациент в състояние на анабиоза. Това е забавяне или прекратяване на жизнените процеси в организма под въздействие на различни фактори.

Дишане, сърцебиене и други процеси са толкова забавени, че могат да се установят само с помощта на специална апаратура.

Методиката е наречена EPR – спешна консервация и реанимация. Предполага се, че ще бъде използвана за оказване на спешна помощ на пациенти, постъпили в болница със спряло сърце, огнестрелна или дълбока прободна рана.

Обикновено в такива случаи лекарите имат само няколко минути, за да помогнат на пострадалите, но вероятността да оцелеят не превишава 5%.

Телесната температура се сваля до 15 градуса и кръвта се премахва

При въвеждане в състояние на анабиоза организмът се охлажда до 10-15 градуса по Целзий. За тази цел кръвта се заменя с физиологичен разтвор, охладен до близка до нулата температура. Мозъкът на практика спира да функционира, пациентът се изключва от системите за охлаждане и се мести в операционната.

Така се отваря прозорец от няколко часа за лекарите, през които да отстранят причината за острата кръвозагуба, след това връщат пациента към нормална температура и сърцето отново „се пуска”.

При нормална телесна температура клетките имат постоянно нужда от кислород, за да образуват енергия. Ако сърцето не бие, то кръвта не носи кислород, без който мозъкът живее около 5 минути, а след това започват необратими изменения.

Когато телесната температура се понижи значително, химическите процеси се забавят и клетките имат нужда от по-малко кислород. На това се основава методът.

Засега е регистриран само един успешен случай на използване на този метод, но колко пациенти не са преживели намесата, не се съобщава.

Не е необходимо информирано съгласие за въвеждане на пациент в състояние на анабиоза, тъй като става въпрос за застрашаващи живота състояния.