Зъбобол след поставяне на брекети - норма или патология
Дентално здраве

Лечение с брекети – най-верният и идеален път към красива усмивка. Но носенето на брекет системи може да бъде свързано с някои не особено приятни усещания и дори болка, а конструкционните особености повишават риска от травми на устната кухина.

Винаги ли брекетите – това е болка? Когато тяхното носене става незабележимо? И как се способства този процес? Какви съвети дават зъболекарите?

Травмата като причина за болка

Някои пациенти казват, че самото поставяне на системата е свързано с болка. Всъщност подобни твърдения са преувеличени. Самата процедура по поставяне отнема около 2-3 часа, което по своята същност е изпитание, тъй като е трудно да се седи толкова време с отворена уста.

Дори при най-устойчивите пациенти е възможно да възникнат неприятни усещания, дори болки в челюстната става и не само.

В останалите случаи поставянето на брекети не носи никакви дискомфортни усещания и още повече болка. Обикновено с оплаквания пациентите идват в рамките на няколко седмици след поставянето на брекетите. Болката при тяхното носене може да бъде свързана с няколко причини:

  • Натиск на ортодонтската дъга върху зъбите. За изместването им винаги трябва налягане. Като тази сила е максимална веднага след поставяне на конструкцията. Това раздразващо действие, предизвиква болка. Но изчезва след няколко дни, при особено чувствителните може да се запази няколко седмици. Зъболекарите твърдят, че болката след поставянето на брекети не е силна;
  • Травма на лигавицата на устната кухина – брекетите са с остри граници и при стечение на някои обстоятелства могат да травмират лигавицата на устната кухина. Травмата може да стане хронична, което да доведе до формиране на възпалителни усложнения във вид на стоматити. Затова ако се установи травма и се появи характерна болка, кървене – консултацията е задължителна.

Неприятните усещания, включително и болезнените, могат да възникнат и при неправилно почистване на зъбите, което води до травма на венците.

При носене на брекети използването на конец за зъби е задължително. А неумелото отношение с допълнителни средства може да стане причина за травма на лигавиците, а при условия на затруднена хигиена може да се стигне и до възпаление.

Как да намалим болката на първо време?

Изслушвайки оплакванията на пациента зъболекарят може да даде редица препоръки, които могат да понижат проявлението на болезнените усложнения при носене на брекети на първо време.

Препоръките могат да бъдат общи, независещи от възрастта на пациента, вида брекети, а също и степента на сложност при клинична ситуация.

Пациентите трябва да разбират, че именно първите няколко дни, максимум седмица са най-сложните. През това време трябва да се свикне към наличието на чужди тела в устната кухина, да се яде с тях.

И да се подбере такава храна, че да не се стига до счупване на конструкцията. За да не се стига до счупване на конструкцията, и усилване на болката.

Сред общите препоръки са:

  • Корекция на храненето – през първия месец след поставяне на брекетите зъболекарите препоръчват ядене на мека, течна и полутечна храна, която не изисква добро сдъвкване. Освен това е необходимо спазване на температурен режим – не се препоръчва ядене на твърде горещо или студено;
  • Индивидуално зъболекарят може да препоръча обезболяващ препарат;
  • Много зъболекари за намаляване на болезнените усещания препоръчват да се употребява сладолед или да се смучат кубчета лед. Но тези препоръки трябва да се изпълняват с повишено внимание.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 99

Malchugani.com banner

Редактор